FOTO: null

Ovih dana slušamo o alarmantnom porastu globalne nejednakosti.

62 osobe danas raspolažu s istom imovinom kao siromašnija polovina građana svijeta, s tim da većina bogataša svoj novac krije na računima u inostranstvu, tačnije u poreskim utočištima koja predstavljaju potpuno legalan način izbjegavanja plaćanja poreza.

Kad bi sav taj novac usmjerili nazad u svoje domovine, isplaćeni porezi bili bi dovoljni da se finansira obrazovanje, bolnice i drugi servisi tokom sljedeće četiri godine.

Kajmanska ostrva su najzloglasnija poreska oaza na svijetu, iako žele prikazati kao da nemaju šta da kriju. Tako su širom otvorili vrata novinaru Gardijana, koji je pritom zapazio 10 iznenađujućih činjenica o ovim ostrvima u Karipskom moru:

1. Nisu velika, ali su više britanska od Velike Britanije, tj. imaćete osjećaj kad da ste došli u Britaniju 1950-ih godina.

2. Ni jedna firma ne plaća porez, ali je zato sve drugo skupo; pogotovo hrana.

3. To nije nikakva poreska oaza, nego "međunarodni finansijski centar"... tvrdi tamošnji premijer Alden McLaughlin.

4. Ovdje ima duplo više kompanija nego ljudi, tačnije na svim ostrvima je ukupno oko 100.000 kompanija.

5. Za loš imidž ostrva je zaslužan Tom Cruise sa svojom ulogom u filmu "Firma" iz 1993. godine, u kojem su na ostrvoma prali novac.

6. Ondje ne žive samo bogataši, naime, puno lokalnog stanovništva je siromašno.

7. Velika Britanija bi mogla završiti kao Kajmanska ostrva, tačnije, malo bogatih bi moglo uživati dok će starosjedioci jedva preživljavati.

8. Britanija je odgovorna za situaciju na ostrvima, jer su se odlučili da ne žele nezavisnost, a Britanci su željeli konkurisati Švajcarskoj.

9. Računi u inostranstvu su prilično komplikovani, jer niko ne preuzima odgovornost za poslovanje.

10. Sad su ljudi, a ne vlada, odgovorni za ono što se događa, jer smo se usredotočili na jeftinu robu koju kupujemo online i na malo dobrobiti koje imamo od njih, umjesto da dugoročno gledamo koje to posljedice ostavlja na našem poslovanju, zaposlenicima, poslovima i isplaćenim porezima.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )