FOTO: null

Brisel - Ako zemlje zapadnog Balkana ne budu primljene u EU, krvavi sukobi iz devedesetih godina prošlog vijeka mogli bi se ponoviti, rekao je Žan-Klod Junker, predsjednik Evropske komisije, u intervjuu za Dojče vele.

On je u razgovoru za ovaj njemački medij podsjetio da je na Balkanu bjesnio rat nakon raspada Jugoslavije i da su sukobi trajali do kraja 20. vijeka.

"Ljude unutar EU treba stalno podsjećati da je Balkan praktično na našem kućnom pragu. Na Balkanu je bjesnio rat. Ako Balkan ne bude imao obećanje da će moći pristupiti EU, lako bi se moglo desiti da se konflikt ponovi", rekao je Junker.

Britanski list "Express" podsjeća da je na Balkanu tokom devedesetih u ratovima živote izgubilo više od sto hiljada ljudi, a podsjetili su i na nedavnu izjavu Federike Mogerini, visoke predstavnice EU za bezbjednost i spoljne poslove, da je mjesto Balkana u EU.

"Vrata EU su otvorena kako za Crnu Goru, tako i za cijeli region zapadnog Balkana. Želimo zajedničku budućnost svih u Evropi, ujedinjenih u našoj EU. Ljudi ovog regiona (zapadni Balkan) takođe žele da vide svoju budućnost u EU", rekla je tada Mogerinijeva, kako podsjeća "Express".

Podsjećanja radi, Evropska komisija je nedavno izradila Strategiju za zapadni Balkan, koju je predstavio Junker, a koja prvi put nudi ozbiljan i širok pristup integrisanja regiona zapadnog Balkana u EU. Strategija je podijeljena na šest glava, a svaka ima vlastiti akcioni plan sprovođenja sa detaljnim aktivnostima i preciznim rokovima. Oblasti se odnose na jačanje vladavine prava, bezbjednosnu i migracionu politiku, socijalno-ekonomske reforme, jačanje povezanosti, digitalnu agendu i regionalno pomirenje.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )