FOTO: null

Domaćinstva u Republici Srpskoj julski račun za struju platiće, u prosjeku, više za 9,4 odsto, nakon što je Regulatorna komisija za energetiku RS izašla u susrete zahtjevima svih preduzeća iz sistema ,,Elektroprivrede RS,, koja su i zatražila poskupljenje

Nada Ćeranić, šef Sektora za tržište i tarife Regulatora, pojasnila je da u kategoriji domaćinstava u jednotarifnim brojanjima povećanja iznose 9,9 odsto, dok kod domaćinstava kojima se električna energija broji u dvije tarife povećanje iznosi 7,4 odsto.

Kako su precizirali u Komisiji, malim komercijalnim preduzećima neće biti povećana cijena struje, dok će javna rasvjeta poskupjeti za 8,2 odsto.

Što se tiče većih privrednih sistema, oni zasad mogu da odahnu.

"Veći kupci koji su priključeni na 10, 110 i 35 kilovoltni napon imaće druge tarife, ako ih prihvati Elektroprivreda RS", rekao je Milenko Čokorilo, direktor Regulatorne komisije za električnu energiju RS.

To praktično znači da za takozvane industrijske kupce Regulatorna komisija nije donijela odluku, jer to nije u njenoj nadležnosti, ali se, kako je rečeno, na formalnim raspravama i u toku postupka izmjene tarifnih sistema ERS izjasnila da će za njih isporučivati struju po istim cijenama energije, sve dok ne donesu odluku o eventualnim promjenama.

"Elektroprivreda je zahtijevala da od kupaca iz RS ostvari prihod od 453 miliona maraka fakturišući struju i velikim i malim kupcima, a mi smo priznali da taj iznos bude oko 435 miliona", rekao je Čokorilo.

On je objasnio da je malim komercijalnim kupcima, poput malih preduzetnika, odobren zahtjev da budu isključeni iz poskupljenja, dok u nekim tarifnim grupama poskupljenja idu i do 14 odsto.

Čokorilo je pojasnio da su hidroelektranama priznata potraživanja da im se nadoknade troškovi koji su rezultat korištenja zakona o korištenju hidropotencijala, dok termoelektranama, sa druge strane, nisu prihvaćeni svi zahtjevi.

"Zahtjevi za povećanje od termoelektrana nisu u cijelosti prihvaćeni i to TE Ugljevik, kojoj je od zahtjeva od 22 miliona odbačeno četiri miliona, dok je TE Gacko zahtijevala 28 miliona, a prihvaćeno je 19 miliona", kazao je Mladen Štaka, član Regulatorne komisije, dodavši da nisu prihvaćeni samo oni zahtjevi koje su imali u kategoriji fiksnih troškova.

Dragovan Petrović, sekretar Pokreta potrošača RS, rekao je da ovo poskupljenje predstavlja čist udar na budžet stanovništva, te da je za takvu korekciju izabran nepogodan trenutak. Naveo je da je platežna moć stanovništva u RS iz godine u godinu sve slabija, te da veliki broj potrošača ima problema s prilivima u porodični budžet i da će ih sada dodatno pogoditi poskupljenje struje, čiji troškovi u ukupnim troškovima domaćinstva iznose oko 20 odsto.

"Moram reći da zahtjev od Elektroprivrede RS uopšte nije trebalo ni da dođe do te komisije, jer je prvo trebalo da vide kako domaćinski posluju, s aspekta broja zaposlenih, plata koje su veće od prosjeka u RS i distributivnih gubitaka koji su ogromni, a koji su u odnosu na neke prosjeke u EU tri puta veći", kazao je Petrović.

Tokom dana nismo uspjeli dobiti stav "Elektroprivrede RS" u vezi s poskupljenjem struje.


U Srbiji struja skuplja za 12% od avgusta

Cijena struje će u Srbiji od 1. avgusta biti viša za 12 odsto, saopštio je ministar energetike Aleksandar Antić.

Odluka je donesena na sjednici Vlade Srbije, a poskupljenje je planirano aranžmanom s MMF-om. Kako je objavljeno, poskupljenje je trebalo da stupi na snagu 1. aprila, ali je na prijedlog Vlade Srbije to odloženo za 1. avgust. Ministri Antić i Vujović istakli su da su pregovori o ovom pitanju s predstavnicima MMF-a bili teški.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )