FOTO: InfoBijeljina

Direktor Centra za kulturu „Filip Višnjić“ u Ugljeviku Predrag Vujević rekao je da je ova kulturna ustanova počela sa radom 2008. godine i da ove godine obilježava deset godina uspješnog rada i postojanja.

Vujević je istakao da je ulaganje u kulturu ulaganje u bolju budućnost mladih ljudi ali i da je svima jasno da je ulaganje u kulturu jedan od  najbitnijih faktora  u procesu  napretka društva.

„Centar za kulturu je u proteklih deset godina svog postojanja oranizovao preko  500 događaja iz svih segmenata kulturnog života.Organizovali smo pozorišne predstave, izložbe u galeriji, književne večeri, koncerte kako klasične tako i ostalih žanrova muzike. U okviru nas radi i škola glume uzrasta do 15 godina“, kazao  je Vujević.

On je izrazio posebno zadovoljstvo jer Centar za kulturu već treću godinu zaredom organizuje Likovnu koloniju u saradnji sa Misijskim fondom Eparhije zvorničko-tuzlanske, u okviru koje se održava i škola slikanja za najmlađe sugrađane.

„Svi učesnici Likovne kolonije su akademski slikari a učešćem imaju obavezu da održe časove  našim sugrađanima, polaznicima škole slikarstva,  uzrasta od pet do petnaest godina“, rekao je Vujević .

Vujević je dodao da je ugljevički Centar za kulturu i organizator  kurseva stranih jezika koji je organizovao sa Građanskom školom iz švedskog Geteborga.

„Okušali smo se i u izdavaštvu, izdali smo više knjiga mladih i neafirmisanih autora a posebno bih izdvojio  knjigu „Velikani naše istorije“ autora profesora Dragana Simeunovića u kojoj su obrađene četirii istorijske ličnosti-Filip Višnjić, Vaso Pelagić, Knez Ivo od Semberije i Husein kapetan Gradaščević“, podsjetio je Vujević.

Prema Vujevićevim  riječima, prioritet ove ustanove kulture za naredni period je izrada replike rodne kuće čuvenog pjesnika i guslara Filipa Višnjića.

„Filip Višnjić je simbol ovog podmajevičkog kraja, i naš cilj je da izradimo repliku rodne kuće u njegovom rodnom mjestu Gornjoj Trnovi kod Ugljevika.  Tako bi i ovaj kraj imao priliiku da se oduži čuvenom umjetniku ali i da obogati turističku ponudu ovog kraja.

Kao krajnji cilj Centra za kulturu,  Vujević je naveo  razvijanje ljubavi prema kulturi  kao i potrebe za kulturom kod najmlađih sugrađana.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )