FOTO: null

S prvim jesenjim danima stižu nam s juga i prve mandarine. Malo ko ih ne voli, ali malo ko zna koliko su one zapravo zdrave.

Osvježavajućeg su prijatnog mirisa i ukusa i bogate su vitaminom C. Ovo citrusno voće ima višestruke zdravstvene koristi - smanjuje rizik od pojave raka, poboljšava varenje, pomaže prilikom mršavljenja…

Istorijat

Mandarina (lat. citrus reticulata) je voće iz porodice citrusa, a njena se narandžasta i tanka kora lako guli, a meso jednostavno dijeli na kriške.

Raste na zimzelenom stablu visine dva do tri metra, a listovi su joj tamnozelene boje i šiljastih vrhova. Porijeklom je iz jugoistočne Azije, a ime je dobila po svijetlonarandžastoj odjeći mandarina - drevnih kineskih javnih službenika - jer je bila dostupna isključivo povlaštenim klasama. Iako je uzgajana u Kini preko 3.000 godina, tek je u 19. vijeku pristigla u Evropu i Sjevernu Ameriku.

Od čega se sastoji

U 100 grama mandarina imamo samo 34 kcal, 30 mg vitamina C, što je dvostruko više od narandže, a razgradnjom beta-karotena dobivamo vitamin A, koji je veoma važan za dobar vid i lijepu kožu.

  • Sadrže i folnu kiselinu,
  • kalijum,
  • željezo,
  • magnezijum,
  • važne vitamine B1,B2 i B3,
  • te vlakna koja su neophodna za uravnoteženu probavu.

Zbog svog diuretičkog svojstva, pomažu i u borbi protiv celulita.

Prema istraživanjima, konzumacijom ovog voća možete se zaštiti od srčanog udara, dijabetesa, moždanog udara, kao i pretilosti.

Nobiletin, pigment koji se nalazi u kori mandarine, deset je puta snažniji od onoga koji se dobije iz grejpa.

Bore se protiv lošeg holesterola

Sastojci mandarine mogu da snize nivo LDL holesterola. To postižu boreći se protiv slobodnih radikala, supstanci koje oksidišu holesterol i čine da se on taloži na zidovima arterija. Višak lošeg holesterola može da poveća rizik od visokog krvnog pritiska, moždanog udara, bolesti srca, te oboljenja jetre.

Fantastičan izvor vitamina C

Samo jedna mandarina u stanju je da vam da i do 80 odsto neophodnog dnevnog unosa vitamina C. Ovaj vitamin višestruko je koristan, na primjer, u borbi sa slobodnim radikalima. Odličan je oksidans i kao takav čuva naš DNK od oštećenja, a istovremeno jača imunitet.

Čuva srce i kardiovaskularni sistem

Mandarina je dobar izvor kalijuma koji snižava krvni pritisak, uravnotežava ritam srca i čuva zdravlje kardiovaskularnog sistema. Hranjive tvari u mandarinama sprečavaju i nakupljanje lošeg holesterola na stjenkama arterija, što može dovesti do srčanog udara.

Idealna namirnica za vitku liniju

Vlaknasto, bijelo tkivo koje se nalazi između kriški mandarine, naziva se lamela. To je membrana bogata topljivim vlaknima. Sadržaj vlakna u jednoj mandarini je osam odsto dnevne preporučene vrijednosti.

Najveća prednost dijete bogate topljivim vlaknima je snižavanje lošeg holesterola u krvi. Vlakna su korisna i u regulaciji probavnog sistema, jer olakšavaju eliminaciju otpada iz tijela. Nadalje, vlakna pune želudac i tako sprečavaju osjećaj gladi, koja se često javlja ubrzo nakon obroka siromašnih vlaknima.

Mandarina se sastoji od 85 odsto vode, koju tijelo koristi da bi se očistilo od toksina i potaklo metabolizam.

Uz sve te dobrobiti, jedna mandarina sadrži samo 64 kalorije i 0,4 grama masnoća, što je čini vrhunskom namirnicom za mršavljenje.

Popravlja raspoloženje

Vjerovali ili ne, mandarine mogu popraviti vaše raspoloženje, tvrde iz Klinike "Mayo". Miris mandarine pomaže kod stresa, depresije i tjeskobe. Ako imate loš dan i želite se osjećati opuštenije, pokušajte s mandarinama.

Oprez!

Mandarina poput drugog citrusnog voća sadrži dosta oksalata pa se zato ne preporučuje osobama sa sklonošću prema bubrežnim i žučnim kamencima i drugim bolestima.

Blagodati mandarine:

  • *štiti od mnogih vrsta raka
  • *sprečava starenje kože
  • *pomaže u zacjeljivanju rana
  • *jača imunitet
  • *štiti od degenerativnih bolesti
  • *pomaže u sprečavanju artritisa
  • *ubrzava metabolizam
  • *smanjuje apetit
  • *pomaže u očuvanju vida

Kora mandarine ubija rak
Tim sa Leicester fakulteta farmacije u Velikoj Britaniji (Leicester School of Pharmacy) otkrio je da se spoj iz kore mandarine, salvestrol Q40, u ćelijama raka pretvara u toksični spoj, te da ih uništava.
Naime, otkriveno je da se salvestrol Q40 nalazi u većoj koncentraciji u kori mandarine nego u samoj jezgri voća. Istraživači pretpostavljaju da je moderni trend odbacivanja kore možda doveo do porasta stopa nekih oblika raka.
Salvestrol 40 je vrsta fitoaleksina - spoja koji biljke proizvode da bi otjerale napadače poput insekata i gljivica. Njega u toksični spoj pretvara enzim P450 CYP1B1, koji se u mnogo većim nivoima nalazi u ćelijama raka. Tako je salvestrol 40 dvadeset puta više toksičan za ćelije raka nego za zdrave ćelije. Osim toga, ovaj spoj se proizvodi u većoj mjeri kada su nivoi infekcije među usjevima visoki. Prema tome, korištenje modernih pesticida i fungicida, što smanjuje rizik od infekcija, dovelo je do dodatnog smanjenja nivoa salvestrola u hrani.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )