FOTO: null

Odlukom Komisije Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja zbirka Desanke Maksimović "Tražim pomilovanje" i izbor njene poezije izbačeni su iz programa za gimnazijalce. Na taj potez reagovala je zadužbina koja nosi ime čuvene književnice, ali i veliki broj pisaca, kritičara i prosvjetnih radnika. I dok ministar prosvjete tvrdi da ništa nije konačno, struka kaže - uvedene su promjene zarad promjena, što je ujedno najdublji udar u istoriju kulture i identiteta.

Učenici koji ove godine upisuju treći i četvrti razred gimnazije, možda se neće u školi upoznati sa čuvenom zbirkom "Tražim pomilovanje" i poezijom Desanke Maksimović, jer su kreatori školskog programa novi plan, kažu, morali da usklade sa brojem časova i savremenim konceptom nastave.

"S obzirom na to da se u četvrtom razredu obrađuju kanonska djela srpske i svjetske kniževnosti, bili smo prinuđeni da ponešto iz programa odstranimo. Uzeli smo u obzir činjenicu da je Desanka Maksimović veoma prisutna u osnovnoj školi, a da neka djela jednostavno ne mogu biti prijemčiva za osnovce", navela je Dejana Milijić Subić, koordinator Komisije za srpski jezik i književnost.

Takođe, u dosadašnjem programu nije bilo mjesta za književnike poput Borislava Pekića, pa je "nepravda" prepravljena, dodaju u Komisiji. Upravnica zadužbine velike srpske pjesnikinje takav potez vidi kao "kulturocid".

"To je jedan zločin protiv istorije književnosti, jedno apsolutno prekrajanje historije srpske književnosti i osnovnih vrijednosti koje su nesumnjive i dokazane", kaže Svetlana Šeatović iz Zadužbine "Desanke Maksimović".

Poslije pobune javnosti Komisija je predložila da se zbirka prebaci u prvi razred, jer "se vanvremenost Desanke Maksimović ne uklapa u poetičke okvire epohe, te postoji bojazan da bi i učenici pogriješili u vrijednovanju njene poezije". Udruženje književnika Srbije na to gleda kao na uvredu za učenike i nastavnike i traži odgovornost.

"'Tražim pomilovanje' je među najboljim pjesničkim knjigama na srpskom jeziku, a teme su i moderne i univerzalne – svevremene u aktuelnosti i vanvremene u trajanju, ali čini se da smeta što se u njima pjeva jezikom srpskog naroda i o njegovoj istoriji u potpuno savremenom ključu koji smeta samo onima kojima je cilj gušenje srpskog identiteta i književnog naslijeđa", kažu u Udruženju književnika Srbije.

Kako se došlo do zaključka da će prvaci bolje razumjeti značaj djela Desanke Maksimović od starijih gimnazijalaca? Profesorica srpskog jezika i književnosti Vesna Vojvodić smatra da je to besmisleno, kao i ocjena da je zbirci "Tražim pomilovanje" mjesto u odjeku književne epohe srednjeg vijeka.

"Desanka Maksimović je samo inspirisana 'Dušanovim zakonikom', koji je pravni akt i uopšte ovdje nije riječ o nekakvom dijalogu epoha, nego je to čini mi se još jedan ružan i sraman čin kojim ljudi pokušavaju da zataškaju nešto za šta zaista nemaju valjano opravdanje niti obrazloženje", izjavila je Vesna Vojvodić iz Sindikata prosvjetnih radnika "Nezavisnost".

Prema pisanju lista "Danas", Nacionalni prosvjetni savjet izjašnjavao se o novom programu još prošle godine i nikakvih primjedbi na to što su izostavljena djela poznate pjesnikinje nije bilo. U Savjetu objašnjavaju da su pred sobom imali obiman dokument od hiljadu strana i da je napravljen slučajan propust.

"Smatram da je najčestitije, ukoliko im nije dat razuman rok da pogledaju, da prouče taj materijal i da se odluče da li će za njega glasati ili protiv njega, da onda se jave i kažu na takvoj sjednici da odbijaju da budu samo puki poslušnici", kaže Vojvodić.

A da primiri strasti javio se srbijanski ministar prosvjete Mladen Šarčević koji tvrdi - odluka nije konačna. Međutim, nije bio dostupan da razjasni kako to misli, kada su Programi za treći i četvrti razred gimnazije, prenosi takođe "Danas", u kojima nema djela Desanke Maksimović, već objavljeni u Prosvjetnom glasniku 2. juna, a pravilnik u kome se nalaze je potpisao upravo on.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )