FOTO: null

Banjaluka - U modernom dobu, kada je cjelokupna popularna kultura često bazirana na idejama iz doba viteštva zapadnog svijeta, a filmska i literarna produkcija epske fantastike se osvrću na motive herojstva srednjeg vijeka, izložba "Doba viteštva" koju pr

Rekao je ovo u razgovoru za "Glas Srpske" viši kustos istoričar Janko Vračar, koji u Muzeju Republike Srpske priprema veliku izložbu koja u svom fokusu ima razvoj hladnog i vatrenog oružja u periodu od 12. do 16. vijeka, na prostoru srednjovjekovnih srpskih zemalja i jugoistočne Evrope.

- Na ovaj način biće dopunjena znanja o ovoj istorijskoj tematici, putem najreprezentativnijih predmeta viteškog doba, oklopa i oružja, pogotovo mačeva. U Muzeju Republike Srpske izložbu "Doba viteštva - oružje i oklopi srednjovjekovnih ratnika" možemo očekivati početkom ljeta - najavio je Vračar.

Prema njegovim riječima, učenicima osnovnih i srednjih škola biće priređen program vođenja i muzejskih časova, materijalima koji će im približiti vitešku simboliku sa prostora srednjovjekovnih srpskih zemalja.

- Najmlađi posjetioci će dobiti odgovore na njima interesantna pitanja o tome kako su se to njihovi vršnjaci u srednjem vijeku spremali za viteške ceremonije - istakao je Vračar.

Namjera izložbe "Doba viteštva", kaže Vračar, je da publici skrene pažnju i na moralne kodekse u istoriji, te pričama iz viteškog doba promoviše očuvanje iskonskih vrijednosti u modernom dobu.

- U ovom ambicioznom projektu, koji je namijenjen kako stručnoj tako i širokoj publici, tematika srednjovjekovnog viteštva biće prikazana putem trodimenzionalne građe, oružja i oklopa vitezova - srednjovjekovnih ratnika, a u toku je i priprema kataloga - otkrio je nekoliko detalja Vračar.

Kao "čuvar" istorijskih zbirki, Vračar je nadležan za život muzejskih predmeta koji datiraju iz perioda od 12. do 16. vijeka, ali njegova nadležnost obuhvata i Referat za istoriju od 1878. do 1941. godine.

Tako je ovih dana okončana rekonstrukcija istorijskog odjeljenja stalne izložbene postavke unošenjem eksponata iz tematske izložbe "Veliki rat 1914".

Fotografija

Između ostalog, za stalnu postavku kustos Vračar je posjetiocima obezbijedio i atraktivnu, retuširanu uramljenu fotografiju kralja Aleksandra Obrenovića i Drage Mašin sa njihovog vjenčanja 23. jula 1900. godine. Fotografija je većih dimenzija, a kao slika je bila prodavana Srbima u Austrougarskoj.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )