FOTO: pixabay

Ruska Federacija posle pola godine ukinula zabranu uvoza voća iz Bosne i Hercegovine

Rusija je ukinula zabranu uvoza jabuka iz BiH, potvrdio je ministar spoljne trgovine BiH Mirko Šarović, prilikom posjete plantaži jabuka u Popovom polju kod Trebinja. On je istakao da je da je u prethodnom periodu vodio razgovore sa predstavnicima RF, koja je u januaru ove godine uvela zabranu na uvoz jabuka iz BiH zbog kompanije iz Bijeljine koja je prepakivala jabuke porijeklom iz Poljske i izvozila ih u tu zemlju kao da su iz BiH.

- Ruska Federacija ukunila je zabranu uvoza jabuka iz BiH 11. jula i mislim da je to dobra vijest za sve voćare u BiH. Nadležne institucije i inspektorati u RS, FBiH i Distriktu Brčko moraju da obrate pažnju i da spriječe bilo kakve zlouopotrebe i šverc. Mislim da zbog neodgovornih pojedinica više ne smijemo sebi dozvoliti da nam se ponovi ovakva situacija - istakao je Šarović.

Šarović je naglasio da će od izvoza u Rusiju korist imati šira zajednica i kompanije, a samim tim i brojne porodice koje se bave voćarstvom i izvoze svoje proizvode.

Ova vijest obradovale je i najvećeg izvoznika voća u Hercegovini, kompaniju "Popovo polje", koji spremaju oko 2.000 tona jabuke za Rusku Federaciju.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )