FOTO: novosti.rs

Vrijedan istorijski predmet, kako se procjenjuje, korišten je u periodu od zadnje četvrtine 13. do prve polovine 15. vijeka.

Tim stručnjaka danas je iz Vrbasa izvukao srednjovijekovni mač, kojeg su ranije pronašli ronioci zabodenog u kamen.

 Vrijedan istorijski predmet, kako se procjenjuje, korišten je u periodu od zadnje četvrtine 13. do prve polovine 15. vijeka.

Ronioci Ronilačkog kluba „Buk“ su mač našli u u dubinama Vrbasa u naselju Rekavice, u blizini srednjovijekovnog utvrđenog grada Zvečaj.

Temeljno čišćenje i konzervacija biće rađeni neposredno nakon vađenja mača u Muzeju Repuiblike Srpske. Mač će biti čuvan u fundusu Muzeja RS, gdje bi bio dostupan posjetiocima i istraživačima, koji su zainteresovani za srednjovijekovnu prošlost grada i njegove okoline.

 Foto: Gradska uprava Banja Luka

- Pronalazak jednoiporučnog ili bastardnog mača u koritu rijeke Vrbas predstavlja značajno arheološko otkriće jer je na teritoriji Grada Banja Luka, u proteklih skoro devedeset godina koliko postoji Muzej Republike Srpske, pronađen samo jedan srednjovijekovni mač i to dosta oštećen, a koji se danas čuva u Zbirci srednjovijekovnog oružja i oklopa - istakli su u Muzeju RS.

Dodali su da ovakvi mačevi na ovim prostorima relativno rijetki, zbog čega je njegovo spasavanje i konzervacija od prioritetnog značaja, kako za Muzej, tako i za Grad i Republiku Srpsku.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )