FOTO: InfoBijeljina

BIJELjINA - O tome da li će Premijer liga i u narednoj sezoni brojati 12 klubova ili će biti proširena na 14 neće se raspravljati danas, već 23. juna, kada će biti održana sjednica Izvršnog odbora Fudbalskog saveza BiH.

Nije poznato zašto je prolongiran sastanak, a jedan od mogućih razloga je upravo da se članovima IO ostavi još nekoliko dana vremena da dobro razmisle da li će doći do proširenja elite.

- Još je rano o tome pričati, ali se sve više zagovara ideja o proširenju. Naravno da bi bila donesena ta odluka potrebna je većina glasova u Izvršnom odboru - naglasio je naš izvor blizak IO FS BiH i istakao da bi vodilja čelnicima saveza mogla biti odluka i suda Francuske, koji je nacionalnom savezu te zemlje naložio da iz Lige 1 ove sezone ne smije ispasti nijedan klub, iako je prvobitna odluka bila drugačija.

Ukoliko bi došlo do proširenja Lige za dva kluba, jasno je da bi 13. član ostala Zvijezda 09, a ostaje dilema ko bi bio 14.

- Čelik jedini nije dobio licencu na prvostepenoj komisiji za licenciranje, a kako stvari stoje na “Bilinom polju”, teško da će je dobiti i u drugostepenom postupku. Tada bi njegovo mjesto zauzela drugoplasirana ekipa iz Prve lige FBiH, TOŠK iz Tešnja, koji je dobio licencu - nastavio je naš izvor.

Ostaje nejasno zašto bi to bio TOŠK, a ne Rudar Prijedor, koji je bio drugoplasirani u šampionatu Republike Srpske, ili zašto ova dva kluba ne bi igrala baraž. Jer prije samo jedne sezone Borac je zbog nedobijanja licence izbačen iz Premijer lige, a njegovo mjesto je zauzeo Čelik. Tada niko nije ni spominjao da mjesto Banjalučana može popuniti neki drugi klub iz RS.

- Baraž je najpravedniji. Međutim, tada bi se moglo desiti da se u Premijer ligi odjednom pojavi pet klubova iz Srpske, naravno, pod uslovom da se odigra baraž i da slave “rudari”. To se sigurno ne bi svidjelo mnogima u Sarajevu. Zato sam približniji stavu da će, i ako dođe do proširenja lige, mjesto Čelika zauzeti tim iz Tešnja i da neće biti nikakvog baraža - dodao je naš izvor.

Bilo kako bilo, ukoliko IO FS BiH donese odluku o proširenju lige, ona će biti verifikovana na Skupštini FS BiH, koja će se održati u julu. Naredno prvenstvo počeće 1. avgusta.

Zvijezda

I dok se čeka sjednica Izvršnog odbora FS BiH, predsjednik Zvijezde 09 Boris Stanišić ima podršku sve većeg broja klubova za proširenje elite. Uz tim iz etno-sela Stanišići i Čelik stali su: Borac, Radnik, Sloboda, Tuzla siti i Mladost.    

- Gotovo je sigurno da ćemo podršku dobiti iz redova Zrinjskog i Širokog Brijega, a očekujem da uz nas stanu i tri preostala kluba: Sarajevo, Željezničar i Velež - naglasio je Stanišić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )