FOTO: null

U Bijeljini je danas izvršena primopredaja radova na regulaciji kanala Janja čija je vrijednost 250.000 KM.

Čišćenje, proširenje i uređenje korita rijeke Janje obavljeno je u dužini 3.200 metara, i ovo je još jedan vodoprivredni objekat na području Semberije, koji je obnovljen nakon velike poplave prošle godine. 

Projekat je finansirala Vlada Republike Srpske posredstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, iz sredstava Fonda solidarnosti za obnovu Srpske. 

"Danas je završen projekat koji će spriječiti da neke nove vode plave naselje Nova Janja. U majskim poplavama Janja je baš sa ovog mjesta imala najveće vode koje su poplavile ovo naselje", rekla je novinarima pomoćnik direktora za ekonomski i pravni sektor "Voda Srpske" Rada Baričanin. 

Ona je dodala da u narednom periodu Ambasada Turske planira određena sredstva za regulisanje korita Janje u cijeloj dužini od devet kilometara. 

Baričaninova je podsjetila da je na području Bijeljine, iz sredstava Fonda solidarnosti, dosad urađeno ukupno osam od 10 planiranih projekta, i navela da će i preostala dva biti rađena čim vremenski uslovi dozvole. 

NJihova vrijednost je 3,1 milion KM. 

"Postoje i projekti koji se finansiraju iz kredita Evropske investicione banke sa oko 6,5 miliona KM, kao što je nasip na Visoču u Batkoviću koji je završen u cijelosti prije nekoliko dana. Ostaju još četiri projekta koja se rade iz ovih sredstava i u završnoj su fazi", navela je Baričaninova. 

Ona je dodala da se u ovoj godini na području Bijeljina planira i rekonstrukcija crpnih stanica i tri ustavne građevine, u vrijednosti 5,5 miliona KM. 

Mirko Bikić iz preduzeća "Buk promet", koje je izvođač radova, rekao je da je urađena obaloutvrda na svim kritičnim mjestima u dužini od 3,2 kilometra. 

Bikić je naveo da su u predviđenom roku od 40 dana završeni radovi na pročišćavanju i profilisanju osnovnog korita rijeke Janje, čišćenju rastinja, panjeva i drveća koje je bilo staro i po 50 godina. 

Zamjenik gradonačelnika Bijeljine Huso Zečkanović rekao je da je ovaj projekat izuzetno važan za mještane Janje, s obzirom na to da su na ovoj dionici bila najčešća plavljenja. 

On je dodao da je pomoć od 250.000 KM značajna. "Ovo je drugi put da nam Vlada Srpske pomaže. Prvi put nam je pomogla sa 150.000 KM kada smo uradili dio tercijarnih kanala", istakao je Zečkanović. 

Prema njegovim riječima, danas je završen ovaj dio posla, a, zahvaljujući donaciji Ambasade Turske, nastavlja se druga dionica od tri kilometra. 

Zečkanović je naveo da je u planu i uređenje na koritu Janje od 1,9 kilometara po drugom elaboratu, čime će biti pročišćena cijela dionica korita od devet kilometara, sve do ušća Janje u Drinu. 

On je istakao da će, prema dogovoru gradske uprave i Ambasade Turske, u narednom periodu, uz sredstva od 4,5 miliona KM, kompletno biti sanirana dionica od devet kilometara. 

"Na taj način bićemo u poziciji da kompletno zaštitimo Janju od, eventualno, novih voda", dodao je Zečkanović.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )