FOTO: Nezavisne

Poslanici Evropskog parlamenta ukazali su danas da je u BiH uočljivo usporenje usvajanje reformi povezanih sa EU, saopšteno je na veb sajtu Evropskog parlamenta.

U usvojenom izvještaju, vlasti BiH pozvane su da nastave provođenje ustavnih, političkih i izbornih reformi kako bi zemlja napredovala u procesu evropskih integracija.

Poslanici su ukazali na uočljivo usporenje usvajanje reformi povezanih sa EU.

Evropski parlament je izrazio žaljenje zbog nedostatka napretka kada je riječ o medijskim slobodama i naglasio da je funkcionisanje demokratskih institucija preduslov za napredovanje u evropskim integracijama.

Poslanici su zabrinuti zbog raširene korupcije u BiH, što su, kako se navodi, pokazali opšti izbori održani 7. oktobra. Kampanjom su dominirali etno-nacionalnistička retorika i pitanja iz prošlosti koja izazivaju podjele, a nije bilo prijedloga za rješenja svakodnevnih briga građana BiH, navodi se u tekstu.

Oni su naglasili potrebu za brzim formiranjem Doma naroda Federacije BiH u skladu sa odlukama državnog ustavnog suda.

U dokumentu se navodi da svi politički lideri i institucije snose odgovornost za objektivno procjenjivanje rata i osuđuje se svako glorifikovanje lica osuđenih za zločine protiv čovječnosti.

Poslanici Evropskog parlamenta dodaju da je BiH ostvarila određeni napredak u oblasti ekonomskog razvoja i konkurentnosti iako je zemlja i dalje u ranoj fazi uspostavljanja funkcionalne tržišne ekonomije.

Izvještaj je usvojen sa 468 glasova "za", 123 "protiv" i 83 "uzdržana".

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )