FOTO: null

U Gradskoj upravi Grada Bijeljina predstavljen je idejni projekat uređenja korita rijeke Janje.

Projektom je predviđeno produbljivanje i proširenje korita rijeke Janje, izrada betonskih i zemljanih nasipa, odvođenje površinskih voda iz Novog Naselja Janja i zaštita ovog dijela Janje od brskih voda, obnova ili izgradnja tri mosta, kao i ispravljanje, odnosno, skraćenje vodotoka Janje za oko jedan kilometar. Ovim mjerama bi se smanjilo taloženje mulja iz gornjeg toka rijeke, a bio bi povećan kapacitet za protok vode sa sadašnjih nepunih 100 kubnih metara na najmanje 300 kubika u sekundi.

Procijenjena vrijednost radova predviđenih projektom je oko dvanaest miliona konvertibilnih maraka, zbog čega je predviđeno da se realizuje  u četiri faze. Pored najave iz Аmbasade Turske u BiH o mogućnosti podrške, ovaj projekat će biti kandidovan kod Fonda solidarnosti Republike Srpske, Svjetske banke i Pretpristupnih (IPA) fondova Evropske Unije.

Zamjenik gradonačelnika Bijeljine Huso Zečkanović je ocijenio da je cijena projekta relativno visoka zbog njegove složenosti, ali i zato što rijeka Janja teče kroz naseljeno mjesto:

- Štete koje su stanovnici Janje i ostatka Grada Bijeljina prethodnih godina imali zbog poplava su preko sto miliona KM. U poređenju s tim, a pogotovo ako se ima u vidu da bi problem vodotoka Janje bio dugoročno riješen - ovaj projekat nije skup. Sledeći korak je da Savjet Mjesne zajednice Janja da saglasnost na idejni projekat, nakon čega slijedi izrada glavnog projekta, najavio je Zečkanović.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )