FOTO: null

U Muzeju Semberije u Bijeljini večeras je otvorena izložba "Ekonomije jasenovačkog logora" čiji je autor viši kustos Spomen-područja "Donja Gradina" Tanja Tuleković. Tulekovićeva je pojasnila da su "ekonomije" termin za čitav sistem dugo planiranog načina

Prema njenim riječima, koncentracioni logor Jasenovac organizovan je po ugledu na nacističke logore u NJemačkoj i Poljskoj, a masovno ubijanje "maskirano" je iza industrijskih pogona koji su oduzeti od uglednog srpskog vlasnika.

Jedna od tako maskiranih "radnih grupa" bila je i "Ekonomija" čiji je zadatak bio obezbjeđivanje hrane za ustaše, a u njega su bila uključena i sva okolna srpska sela koja su opljačkana, a stanovništvo likvidirano. "Sadašnje i buduće generacije trebalo bi da se upoznaju sa politikom rasnih zakona Nezavisne Države Hrvatske /NDH/ koji su bili preduslov za provođenje zločina holokausta i genocida, jer istina mora da se zna kako se zlo ne bi ponavljalo", istakla je Tulekovićeva. Izložba "Ekonomije jasenovačkog logora" urađena je i u elektronskoj verziji.

Tulekovićeva kaže da je građa za izložbu prukupljena uglavnom iz svedočenja preživjelih logoraša. U Spomen-području "Donja Gradina" otkriveno je 105 masovnih grobnica, a istraživanja su pokazala da se po metru kubnom ovog stratišta nalazi od 17 do 21 skeleta.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )