FOTO: null

U Bijeljini će krajem januara ili početkom februara biti otvorena izložba posvećena blaženopočivšem patrijarhu Pavlu, povodom sto godina od njegovog rođenja i pet godina od upokojenja, rekao je Srni upravnik Muzeja Srpske pravoslavne crkve /SPC/ Vladimir

"Ova izložba, koja je nedavno otvorena u Muzeju SPC u Beogradu, izazvala je veliko interesovanje kako u Srbiji, tako i ljudi koji žive u Republici Srpskoj, tako da je pokrenuta inicijativa da se održi u Bijeljini. Nadamo da će to biti realizovano krajem januara ili početkom februara", rekao je Radovanović. 

On kaže da je stupio u kontakt sa nadležnim iz Sekretarijata za vjere Republike Srpske, sa kojima je načelno razgovarano da u Banjaluci povremeno budu organizovane neke izložbe Muzeja SPC. 

"Postoje mogućnosti i treba ih iskoristiti da bi se naš narod na širem području upoznao sa blagom i kulturom koji se čuvaju u Muzeju SPC. Očekujemo u narednom periodu da će Muzej napraviti izložbu grafika", dodao je Radovanović. 

U Muzeju SPC u Beogradu 27. novembra otvorena je izložba zaostavštine blaženopočivšeg patrijarha Pavla povodom 100 godina od njegovog rođenja i pet godina od upokojenja pod nazivom "Svedočim samo...". 

Posjetioci mogu da vide predmete koje je patrijarh Pavle upotrebljavao i sam pravio, koji najvećim dijelom potiču iz zaostavštine čuvane u manastiru Rakovica. 

Među tim predmetima su šivaća mašina na kojoj je sebi šio odjeću, alat kojim je popravljao svoje cipele, njegova razgažena obuća, radni sto, odežda patrijarha, ikone koje su mu poklonjene, ordenje, kao i fotografije iz njegovog djetinjstva i monaškog života. 

Patrijarh Pavle upokojio se 15. novembra 2009. godine u 96. godini. Ostao je poznat po svojoj skromnosti. Često je hodao pješice ulicama Beograda ili koristio sredstva gradskog prevoza. U susretu sa ljudima bio je jednostavan i izuzetno prijatan.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )