FOTO: null

Bijeljinu je 12. juna 2016. godine posjetila grupa turista iz Beograda predvođena Slavicom Berić iz turističkog društva „Izletnik“, gdje su jednodnevnim izletom se upoznali sa turističkim potencijalom našeg grada.

Slavica sa "Izletnikom" dolazi u Bijeljinu od 2006. godine, i jedna je od zaslužnih osoba što se naš grad sada nalazi u turističkoj ponudi, kao jedna od veoma zanimljivih destinacija. 

Za deset godina, koliko Slavica organizuje turističke grupe, što sa "Izletnikom", što privatno, u Bijeljinu je dovela preko 1.000 ljudi.

- "Mi smo prvi iz Srbije organizovali dolazak u Semberiju. Tada sam razmišljala da pređemo preko Drine, da vidimo kako naši sunarodnici žive. Tada su mi mnogi po turističkim agencijama rekli da ovde nema šta da se ponudi, da oni turističke grupe vode negdje drugdje", kaže Slavica za portal InfoBijeljina.

Kada su u razgovoru sa ljudima iz Muzeja Semberija uvidjeli da Bijeljina ima turistički potencijal, da je tu Banja Dvorovi, zatim manastir Tavna, Stanišići, krenule su i prve ture. Prve godine sa Izletnikom je došlo preko 200 ljudi u Bijeljinu, gdje su u dva navrata organizovali izlete. Tako je bilo i svake naredne godine.

Slavica je juče u Bijeljinu dovela preko 30 ljudi, gdje su obišli brojne znamenitosti koje nudi Semberija. Ono što im najviše zapadne za oko je svakako urušena kuća u kojoj je živjela Dučićeva ljubav, Magdalena Nikolić Živanović. 

"Ovo treba da bude najznamenitija građevina u Bijeljini, kuća u kojoj je nekada živjela Magdalena Nikolić-Živanović, velika ljubav Jovana Dučića, a kao što vidite ona danas izgleda tragično, skoro i kao priča koju nosi", navodi Slavica, dodajući da se iskreno nada da će ova kuća nekada dobiti svoj stari sjaj, da će biti renovirana.

U traganju za odgovorima saznali smo da kuća nije ni u čijoj nadležnosti ni brizi, jer ima tri vlasnika, koji posjeduju po jednu trećinu. Dva nasljednika Pere Živanovića odavno nisu u Bijeljini, i negdje su u inostranstvu. Jednu trećinu od nasljednika je kao poklon dobila Eparhija zvorničko-tuzlanska 2002. godine.

Vrijeme će pokazati šta će se dogoditi sa ovom kućom, a mi vam za kraj prenosimo poruku naših turista koji navode, da za ovih deset godina, koliko Izletnik dolazi u Bijeljinu, svi imaju isto osjećanje, a to je, da ne mogu da vjeruju da blizu Beograda postoji tako lijepo mjesto, gdje može fino da se provede dan, oduševljeni ljubaznošću i gostoprimljivošću Semberaca. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )