FOTO: bijeljina.org

Pedagoški fakultet u Bijeljini organizovao je juče 10. naučni skup sa međunarodnim učešćem "Nauka i nastava danas" na kojem će biti predstavljeno 60 naučnih radova.

Naučni skup okupio stručnjake sa fakulteta u Srbiji, Republici Srpskoj i BiH, predstavnike predškolskih ustanova, osnovnih škola i drugih institucija i organizacija koje se bave srodnim aktivnostima, a novina je učešće predstavnika dva fakulteta koji se bave tematikom razvoja djece sa posebnim potrebama.

Dekan Pedagoškog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Dalibor Stević, na otvaranju ovogodišnjeg naučnog skupa, istakao je da je Pedagoški fakultet suštinski predodređen značajem i svojom misijom kao liderska naučnoistraživačka institucija u oblasti pedagogije, predškolskog obrazovanja i obrazovanja učitelja i nastavnika, te je kao takav izuzetno značajan faktor u obrazovnom sistemu Republike Srpske.

"Uloga naše visokoškolske ustanove je i da pravimo korekcije i pozdravljamo svaku inicijativu i htijenje da se nešto mijenja i unapređuje, ali i da budemo oprezni i pratimo stvarne potrebe u našem društvu", istakao je Stević.

Posebnu pažnju svih prisutnih privuklo je plenarno izlaganje prof. dr Milenka Ćurčića, koji je u svom izlaganju predstavio prirodno bogatstvo kojim raspolaže Grad Bijeljina i cjelokupna Republika Srpska, močvaru Gromiželj, u kojoj egzistira veoma rijetka ugrožena vrsta ribe Umbra krameri - Mrguda.

Gromiželj je močvarna oblast površine 830 hektara u ataru semberskog Velinog Sela. Od 2011. godine je posebni zaštićeni rezervat prirode sa više od 400 rijetkih biljnih vrsta, od kojih su neke na crvenoj listi ugroženih biljaka u Evropi.

U ovoj močvari je Laketića vir, dom ribe „Umbra krameri“, vrste stare 25 miliona godina. Ova riba spada u red najstarijih kičmenjaka na planeti. Dostiže dužinu od 15 centimetara, a težinu do 30 grama. Nastanjuje močvarne i vegetacijom bogate vode specifičnog ph sastava i zamuljenog dna. Dvodihalica je i izvan vode može ostati i deset sati, a u zamuljenom tlu i mnogo duže. Ima je u rezervatu Zasavica u susjednoj Srbiji, na nekim lokalitetima u Hrvatskoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Bugarskoj i Rumuniji.

U Laketića viru njena populacija je izuzetno brojna i veća je od svih do sada poznatih u Evropi.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )