FOTO: null

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić očekuje političku saglasnosti u vezi sa zajedničkom izjavom kojom se BiH obavezuje na provođenje reformi na putu ka EU, a kojom će biti definisane isključivo ekonomske reforme.

Ivanić je rekao novinarima u Bijeljini da zajednička izjava Predsjedništva BiH neće pretrpjeti velike izmjene. 

On je dodao da bi realno bilo da Predsjedništvo BiH na prvoj narednoj sjednici usvoji ono što se bude smatralo kompromisom ostvarenim nakon sastanka lidera političkih partija u BiH sa ministrima inostranih poslova Velike Britanije i NJemačke. 

Ivanić kaže da će konačan tekst zajedničke izjave, nakon što ga Predsjedništvo usaglasi, biti proslijeđen političkim partijama i njihovim liderima da se odrede da li će ga podržati ili ne. 

Prema njegovim riječima, ekonomija je u prvom planu, a tek u nekoj drugoj fazi realizacije zajedničke izjave Predsjedništva BiH predstoje i politička pitanja. 

"Konceptualno smo zamislili da premijeri dva entiteta i predsjedavajući Savjeta ministara BiH u razgovorima sa međunarodnim finansijskim institucijama i Evropskom komisijom definišu ekonomske reforme", rekao je Ivanić. 

Ako se stvori pozitivan ambijent, kaže Ivanić, BiH bi mogla dobiti status kandidata u ovom izbornom mandatu, što je najpovoljniji status za jednu zemlju. 

"To je status u kojem zemlja dobija najveću finansijsku podršku, a ništa ne daje jer nije članica. Pametna politika bi taj status mogla da iskoristi, a ja vjerujem da će to biti interes svih", rekao je Ivanić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )