FOTO: null

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović relativizovao je danas stav koji su novinarima iznjeli predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović da će spoljna politika Sarajeva u vezi sa otvorenim unutrašnji

Naime, iako je na pres konferenciji u ime Predsjedništva BiH govorio Čović, Izetbegović je na samom kraju konferencije "upao" u riječ Čoviću, rekavši da "mora nešto da pojasni", u vezi toga "da će BIH vodeći svoju međunarodnu politiku čekati na stav Beograda".

"Međunarodnu politiku BIH vodiće ova tri čovjeka (članovi Predsjedništva BiH), i ona će se voditi u Sarajevu. Naravno, i te kako ćemo uzeti u obzir stavove susjednih zemalja, jer živimo sa Srbijom i živimo sa Hrvatskom, kao i sa EU, gdje smo preuzeli obaveze u procesu integracija. Ali, moj stav je da se spoljna politika vodi u Bosni i Hercegovini i ja sam molio Čovića da to iznese kao svoj stav, a ne kao stav Predsjedništva", rekao je Izetbegović.

Nakon toga, reagovao je Vučić i uz osmijeh rekao:

"E, ovako vam izgleda sve. Ja sam citirao šta sam dobio u toku zvaničnih razgovora, ali ovako vam izgleda i oko Kosova, i oko granica", rekao je Vučić.

Na početku pres konferencije, naime, Čović je rekao:

"Naš stav, stav tri člana Predsjedništva, kada je riječ o unutrašnjim pitanjima Srbije, je da ćemo ta otvorena pitanja u vođenju spoljne politike prilagođavati stajalištima Beograda".

Predsjednik Srbije je na početku obraćanja na pres konferenciji rekao da će Bosna i Hercegovina u vezi pitanja Kosova i Metohije imati isti stav kao i Srbija, sve dok Srbija ne zauzme drugačiji stav, te da je to rečeno na sastanku sa članovima Predsedništva BiH.

Predsjednik Srbije je dodao da je to stav Predsjedništva BiH i da nije u pitanju samo stav srpskog člana tog tijela.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )