FOTO: politika.rs

Odlazeći bošnjački član Predsedništva BiH se zalaže za jačanje namjenske industrije „za tržište, ali i za ne daj Bože”

Tri dana prije nego što će završiti svoj drugi mandat u Predsjedništvu BiH i napustiti zgradu u centru Sarajeva u kojoj se, kako to tvrde oni koji ga bolje poznaju, „skrivao i za vrijeme rata”, Bakir Izetbegović je ponovo upozorio na potrebu jačanja odbrambene moći BiH i jedinstva Bošnjaka, „sve više ugroženih politikama koje se vode na hrvatskoj i srpskoj strani“.

Na obilježavanju 26 godina od osnivanja Sedme muslimanske brigade Armije RBiH u Zenici, odlazeći bošnjački član Predsjedništva BiH rekao je da se „BiH mora naoružavati”, kako se „više ne bi ponovila 1992. godina”, kada su je „neprijatelji zatekli nespremnu i nenaoružanu”.

„Siromašni susjedi troše novac na skupo oružje. Vidite te skupe raketne sisteme i avione po Srbiji i Hrvatskoj. Mi u svemu moramo držati balans, jer slabost privlači i bićemo im lagan plijen”, rekao je Izetbegović, naglašavajući kako je pravi odgovor na sve to jačanje namjenske industrije u BiH.

Slične ratnohuškačke poruke Izetbegović je uputio i u aprilu ove godine, sa obilježavanja godišnjice stradanja Bošnjaka u Ahmićima kod Viteza, gdje je, kao i u subotu u Zenici, govorio takođe o unapređenju namjenske proizvodnje, odnosno proizvodnje svake vrste municije „za tržište, ali i za ne daj Bože”.

Na tu njegovu izjavu udruženje „Zelene beretke” odgovorilo je saopštenjem u kome su poručili da „sto hiljada boraca stoji na raspolaganju”.

U obraćanju u Zenici, Izetbegović se pohvalio kako se u tvornicama namjenske proizvodnje u BiH dovršavaju pripreme za „proizvodnju novih pušaka”, te kako će se „uskoro krenuti i s haubicama i dronovima”, a već se „proizvode višecjevni bacači i različite vrste municije”.

On je, upozoravajući na „opasnost” koja „prijeti iz susjednih zemalja”, pozvao Bošnjake, patriote, da „zbiju svoje redove” i „ne dozvole unutrašnje političke podjele”.

„Srbi se ujedinjuju preko Beograda i crkve, a Hrvati preko Hrvatskog narodnog sabora, a samo Bošnjaci pričaju o dodatnom razjedinjenju. Ja ih ponovo pozivam da to ne rade i da napravimo probosanski blok koji će sve ove sile držati pod kontrolom. Neka prestanu s unutarbošnjačkom prepirkom i svađom”, kazao je Izetbegović.

On je dodao kako mu je drago što je poslednji govor u ulozi bošnjačkog člana Predsjedništva održao baš na obilježavanju godišnjice osnivanja Sedme muslimanske brigade, jer mu je „ta brigada u srcu”.

Poslanici SNSD-a, u sada već odlazećem sazivu Predstavničkog doma parlamenta BiH tražili su još u aprilu da se na hitnom zasjedanju razgovara o Izetbegovićevom zveckanju oružjem.

Predstavnici Bošnjaka su to odbili, uz objašnjenje da „neće nasjesti na provokacije SNSD-a i Milorada Dodika”. Zahtjev SNSD-a tadašnji zamjenik predsedavajućeg tog doma, a od sutra bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović, nazvao je „najprizemnijom zloupotrebom Predstavničkog doma u politikantske svrhe”,, tvrdeći istovremeno da  Izetbegović, koji je, inače, njegov partijski lider, „nikada nije davao ratnohuškačke izjave”.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )