FOTO: null

“Pošte Srpske” su, blagoslovom NJegovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog Hrizostoma, a povodom 700 godina od upokojenja srpskog kralja Dragutina Nemanjića, izdale prigodnu poštansku markicu sa njegovim likom, objavljeno je na internet stranic

"Punih 700 godina od kraljevog upokojenja dovoljan je razlog da se objavi markica sa kraljevim likom i da se ličnost Svetog kralja vrati u narodno poštovanje", navodi se u tekstu. 

Markica je puštena u promet 10. februara, kada je poštanski šalter u Tesliću svu preuzetu poštu ovjerio suvim žigom sa likom Svetog kralja. 

U narednih mjesec dana markica će biti zvanično promovisana, a do tada filatelisti imaju priliku da svojoj zbirci pridodaju "kovertu prvog dana" sa likom Svetog kralja Dragutina i njegovim kratkim žitijem. 

Idejno rješenje markice napravio je umjetnik iz Beograda Pero Lakić, a kratko žitije napisao je Radovan Pilipović. 

Stefan Dragutin je postao kralj Srbije 1276. godine, porazivši kod Gacka odrede svoga oca kralja Uroša Prvog. Zbog ozbiljne povrede, zadobijene padom sa konja, na saboru u Deževu 1282. godine odstupio je sa vlasti u korist brata Milutina, ali zadržavši vlast nad sjevernim dijelovima zemlje. 

Budući da je bio oženjen Katalinom, ćerkom ugarskog kralja Stefana Petog, dobio je na upravu takozvanu Mačvansko-bosansku banovinu i grad Beograd. Ova oblast nazivana je "Srem", pa se i kralj Dragutin u izvorima naziva "sremski kralj" ili prema starim srpskim rodoslovima i letopisima "kralj Srema i Usore", to jest "onaj koji je držao zemlju sremsku i usorsku". 

Na jednom saboru vlastele i sveštenstva svoje države vlast je predao sinu Vladislavu. NJegova ćerka Jelisaveta bila je udata za bosanskog bana Stjepana Prvog Kotromanića, iz čijeg braka potiče i knez Vladislav, otac Tvrtka Prvog Kotromanića, kralja "Srba, Bosne, Primorja i Zapadnih Strana". 

Kralj Stefan Dragutin bio je pradjed bana i kralja Tvrtka /1353-1377; 1377-1391/, koji je nakon čina kraljevskog krunisanja kod groba Svetog Save u manastiru Mileševa 26. oktobra 1377. godine, prema tradiciji Nemanjića, uzeo ime Stefan. 

Umro je u proljeće, 12. marta 1316. godine, prethodno se zamonašivši i dobivši monaško ime Teoktist, a njegove mošti počivale su u manastiru Đurđevi Stupovi kod Rasa. Dio njegovih moštiju danas se čuva u manastiru Rača na Drini. 

Srpska pravoslavna crkva proslavlja ga 12. novembra kao prepodobnog Teoktista.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )