FOTO: InfoBijeljina

Građani širom Srpske po lijepom sunčanom danu izašli da podrže svoje favorite. Oktobarsko sunce potjeralo mnoge glasače da što prije dođu na birališta

U Republici Srpskoj građani su juče birali predsednika Republike Srpske, potpredsednike RS, srpskog člana Predsedništva BiH i poslanike za Narodnu skupštinu RS i Parlament BiH. Jutarnje sunce je potjeralo mnoge da što prije dođu na birališta. Tako je u Banjaluci bila primjetna gužva do podnevnih časova na biralištima. Kiša je kasnije kvarila izborni dan. Među glasačima koji su poletili da se prvi upišu - i mlado i staro. Mlađi na telefonima provjeravaju po dolasku na biračka mjesta u kojoj su sali ili učionici. Stari su već domaći zadatak obavili ranije i tačno znaju gdje idu na glasanje. Sa prekorom gledaju mlađe.

- Sine, trkni u auto i ponesi mi naočare. Zaboravio sam. Neću videti koga “šaram”. Da ne pogriješim, - deda daje unuku instrukciju po dolasku na biračko mjesto, a proteže se smijeh u redu za glasanje.

Ispred jedne učionica prolomi se smijeh. Naime, jedna gospođa je sjedela desetak minuta na mjestu za glasanje, ali nikako nije mogla da pronađe svoga favorita na glasačkim listićima.

- Pa gde je na listićima Pero Đokić, moj socijalista? - upita gospođa.

- Nije vam Petar Đokić u našoj izbornoj jedinici - odgovorio joj jedan od građana.

Ipak, gospođa je ispunila glasački listić i lagano napustila glasačko mjesto.

Živo je bilo i u drugim gradovima i opštinama po Srpskoj.

U redu ispred glasačkih mjesta

Tako je u Modriči na glasačkom mjestu broj 2, u Kino-sali, sedamdesettrogodišnji Marko Nikić prvi iskoristio svoje građansko pravo.

- Čin glasanja je pravo da svaki punoljetan čovjek dokle god živi ima pravo da glasa i da odlučuje po svojoj volji i savjesti ko će da ga predstavlja u vlasti. Nadam se da ću na još bar nekoliko izbora izaći na svojim nogama - šeretski je naglasio Nikić.

I za Modričanina Vladimira Ilića glasanje je poseban čin.

- Biramo onoga koga hoćemo sada i opet ćemo birati za četiri godine. To je suština priče - zaključio je Ilić.

Među prvim glasačima u Kojčinovcu, glasala je Snežana Blagojević, koja je do glasačkog mjesta stigla u invalidskim kolicima.

- Hoću da vjerujem da će biti bolje. Već se dosta toga uradilo, eto, ja sam stigla na glasanje bezbjedno jer je urađena pristupna rampa za invalide, a to mnogo znači - kaže Blagojevićeva.

Dragana i Aleksandar Kovačević iz Batkovića, mladi bračni par, priželjkuju posao i da ne bude rata.

Na biračkom mjestu u Batkoviću glasali su i Monika Selent iz Švedske i njen suprug Luka Marinković sa kćerkama Helenom i Ružom...

Na biračkom mjestu broj 1, u Domu kulture Srbac, koje ima 556 upisanih glasača, među prvima su došli članovi porodice Pavković: Milan, 74, Jela, 72, Milovan, 50, Nataša, 44 i Nikolina, 18 godina, kojoj je ovo prvi put da izađe na glasanje.

- U aprilu sam napunila 18 godina i osjećam se srećnom i ponosnom što sam stekla pravo da glasam. Nadam se da će svi mladi ljudi koji su postali punoljetni iskoristiti svoje pravo da izađu na glasanje i opredjele se za kandidate koji nude progres za bolje sutra i koji su se izjašnjavali za mnogo značajniju ulogu mlade generacije - kaže Nikolina.
 

PRVO GLASANjE

U Bijeljini je takođe bilo veoma živo na dan izbora. Milena Simić, iz Patkovače, učenica Ekonomske škole, po prvi put je izašla na izbore.

- Srećna sam što svojim glasom mogu uticati na promjene u društvu. Za nas mlade, najvažnije je da se otvaraju nova radna mjesta, jer je želja većine mladih da ostanu ovde - kaže Milena.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )