FOTO: null

Republika Srpska u ovom trenutku nema kapaciteta ni sredstava kojima bi mogla privremeno zbrinuti migrante sa Bliskog istoka, ukoliko bi ušli na njenu teritoriju, jer se republičke i opštinske robne rezerve još nisu oporavile nakon prošlogodišnjih majskih

Potvrdio je ovo za Press dobro informisani izvor iz Uprave civilne zaštite RS, ocijenivši da bi ulazak samo nekoliko hiljada izbjeglica, izazvao vanredno stanje! Ovakve ocjene su u potpunoj suprotnosti sa porukama koje su posljednjih dana slale nadležne službe na različitim nivoima vlasti u BiH, a za koje naš sagovornik tvrdi da su neutemeljene.

- Nerealno je da neko u BiH u ovom trenutku kaže da je spreman za prihvat izbjeglica, a da pritom ne iznese nikakve konkretne podatke gdje i na koji način ih misli zbrinuti. Mi se još nismo oporavili od prošlogodišnjih poplava kada je potrošena hrana iz rezervi, šatori, ćebad i vreće za spavanje, a objekti uništeni. Ono što nam je ostalo je vrlo malo i nije ni blizu tome da podmiri potrebe za one prognoze koje se najavljuju za BiH - istakao je naš sagovornik.


Propustiti ljude

On naglašava da bi se Semberija, koja je označena kao prva potencijalna stanica migranata koji bi mogli ući u BiH, našla u velikim problemima, ali i cijela RS i BiH.

- Veliko je pitanje naše spremnosti da im pružimo pomoć, ali i bezbjednosne spremnosti. Činjenica je da se Drina u Semberiji zbog ovih vrućina, na nekim dijelovima sada može pregaziti, ali šta će se dešavati u oktobru, za kada se najavljuje mogućnost masovnih ilegalnih prelazaka iz Srbije u BiH, a kada voda nadođe i zahladi. Ko će to kontrolisati, i ko će te ljude spasavati i čija je to nadležnost. Kada se govori o benefitima, onda se vlast na državnom nivou otima za nadležnost, a bojim se da će u ovom slučaju, većina posla pasti na RS i lokalne zajednice. Naš primarni cilj bi trebalo da bude da te ljude propustimo da što prije prođu dalje - upozorio je naš sagovornik.


Uloga Hrvatske

Iz Granične policije BiH (GP BiH) juče su potvrdili da su bh. granice mirne i da nisu zabilježeni pojedinačni ni grupni pokušaji prelaska migranata sa Bliskog istoka.

- Sarađujemo sa svim bezbjednosnim agencijama u regiji i pratimo kuda se kreću. Možemo očekivati njihov dolazak i u BiH, ali stanje je zasad mirno - kazala je portparolka GP BiH Sanela Dujković.

Zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima, Izet Nizam, potvrdio je da bi eventualna promjena izbjegličke rute, mogla uslijediti ukoliko Hrvatska zatvori granicu.

- Ipak, treba sačekati da se vidi kakav će biti daljnji razvoj situacije - zaključio je Nizam.

Štab za vanredne situacije u Bijeljini zatražio je juče od Uprave civilne zaštite RS smjernice i uputstva o postupanju u situaciji da se nađu na udaru izbjegličkog talasa, a počeli su i sa pripremama svih raspoloživih materijalno-tehničkih sredstava. Direktor Uprave civilne zaštite RS Veseljko Elez za Press je kazao da još nisu dobili zahtjev iz Bijeljine, te da prate situaciju, kao i da će više detalja o daljnjim aktivnostima imati nakon današnjeg sastanka nadležnih službi u Sarajevu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )