FOTO: null

Marko Živković (19), Simo Bingulac (20), Nenad Jerinić (20) i maloljetni V. N. (16) iz Srbije uhapšeni su nakon što su opljačkali zlataru "Andrea" u zgradi ,,Ekvator,, u centru Banjaluke. Ukrali su nakit vrijedan oko 5.000 maraka.

Oni su zlataru opljačkali u srijedu oko 18.25 časova, a samo pola sata kasnije otkriveni su u hostelu "Prag" u banjalučkom naselju Lauš, gdje su im stavljene lisice na ruke.

U vrijeme pljačke zlatare nisu bili naoružani ni maskirani, a zlato su bukvalno oteli od radnice i pobjegli.

Prema riječima vlasnika zlatare Zorana Radića, u srijedu uveče su dva mladića tražila od njegove supruge Vere, koja je bila u radnji, da im pokaže lančiće.

- Po naglasku se moglo zaključiti da su iz Srbije. Tražili su da razgledaju zlatne ogrlice i supruga im je izvadila tacnu s nakitom. Jedan od njih je probao lančić, a drugi mu je rekao da je taj tanak i da proba deblju ogrlicu jer je ljepša. Dok im je Vera davala drugi lančić, jedan je zgrabio tacnu sa nakitom i istrčali su iz radnje. Dio nakita se prosuo i ostao, a dio su odnijeli, oko osam lančića. Pobjegli su kroz haustor zgrade, a Vera je krenula da trči za njima - ispričao je vlasnik zlatare.

On je dodao da su pljačkaši planirali svoje nedjelo jer nisu za sobom zatvorili vrata zlatare kada su ušli.

- Inače, na vratima je elektronska brava i ne mogu se otvoriti dok se iza pulta ne pritisne dugme. To su oni izgleda shvatili, pa su samo pritvorili vrata kada su ušli - kazao je vlasnik zlatare.

Pljačkaši su poslije krađe zlata iza zgrade "Ekvator" bacili tacnu i taksijem pobjegli zajedno sa nakitom. To su neki ljudi vidjeli i rekli policiji, što je olakšalo njihov pronalazak. Odmah nakon prijave pljačke i izlaska na teren policija je organizovala potragu za pljačkašima i ubrzao ih locirala u hostelu "Prag" na Laušu.

U CJB Banjaluka su, ne otkrivajući identitet osumnjičenih, kazali da su u hostelu u naselju Lauš zatekli M. Ž, S. B, N. J. i jednog maloljetnog muškarca.

- Utvrđeno je da su oni počinili pljačku u zlatari. Pretresom soba gdje su bili pronađen je dio ukradenog zlatnog nakita, drobilica za marihuanu, plastični razbijač stakla, mobilni telefoni i drugo - rekli su u CJB Banjaluka.

Dodali su da su osumnjičeni nakon ispitivanja predati u nadležnost banjalučkog Okružnog tužilaštva. Uhapšeni su poznati policiji u Srbiji po krađama i pljačkama.

Zlatara "Andrea" je na meti pljačkaša do sada bila pet puta. Jednom je krađu počinio mladić sa Starčevice, a opljačkana je i njihova zlatara u Kotor Varošu, kada je ukraden nakit vrijedan 50.000 maraka.


Putuju i otimaju

Prije nego što su opljačkali zlataru "Andrea" u Banjaluci, pljačkaši iz Srbije prvo su opljačkali mjenjačnicu u Kljajićima kod Sombora. Za ovu pljačku koristili su ukradeni "fijat punto", koji su prodali. Potom su autobusom došli u Bijeljinu, gdje su se provodili i trošili novac iz mjenjačnice. Kada su sve spiskali, 1. septembra stigli su u Banjaluku u novi "poduhvat".


Nanogica

Za Nenadom Jerinićem policija iz Srbije je raspisala i potjernicu. On na nozi ima specijalnu elektronsku nanogicu za praćenje zbog činjenja krivičnih djela, ali je tu spravu uspio da onesposobi.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )