FOTO: pixabay

Kompanija Apple podnijela je patent za telefon sa ekranom na preklop, koji podrazumijeva jedinstveno rješenje ekrana koji ima "sposobnost da se sam popravlja", odnosno da "krpi" ogrebotine udubljenja.

Patent je, inače, podnijet još u januaru, ali ga je prošle nedjelje otkrio i objavio blog Patently Apple. Kako se navodi u patentnoj prijavi, predloženi koncept ekrana omogućio bi uređaju da vrši manje poravke zaštitnog sloja ekrana bez potrebe za ikakvom intervencijom korisnika.

To, bar u teoriji, znači da bi ekran sam automatski aktivirao "samopopravljanje", kada se, na primjer, uređaj puni, i to prema unaprijed zadatom planu. Za taj postupak će koristiti toplotu, svjetlo ili električnu energiju, pomoću kojih će popravljati oštećenja na zaštitnom sloju koji prekriva površinu ekrana.

Taj poseban sloj trebalo bi da bude napravljen od posebnih polimera, odnosno elastomera, koji ima svojstvo da, pod određenim uslovima, može da povrati svoj originalni oblik.

Inače, koncept ekrana koji se sam popravlja nije baš sasvim nov. Kompanija LG je još 2013. godine predstavila model G Flex, čije zadnje staklo je moglo da popravi manje ogrebotine.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )