FOTO: InfoBijeljina

Italija namjerava da ostvari svoj plan o uvođenju novog poreza digitalnim kompanijama, uključujući američke tehnološke džinove, usprkos prijetnjama o odmazdi koje dolaze iz Vašingtona, izjavio je zamjenik ministra privrede Antonio Misiani.

Italija će uvesti porez od tri posto iduće godine na određene internet transakcije velikih digitalnih kompanija, poput Facebook, Google i Amazona, navodi se u tekstu nacrta budžeta.

Vašington je rekao da taj porez nepravedno pogađa američke kompanije. Visoki američki zvaničnik kazao je da je predsednik Donald Tramp bio spreman da zaprijeti odmazdom na sastanku sa italijanskim predsednikom Sergiom Matarelom prošlog mjeseca u Vašingtonu.

"Sadašnji tekst nacrta budžeta je potvrđen. Ne planiramo ga mijenjati", izjavio je Misiani.

Italiju i druge članice Evropske unije već dugo smeta što Facebook, Google i drugi digitalni džinovi kod njih ostvaruju veliku zaradu, a porezne obaveze mjere im se u iznosima od tek nekoliko miliona evra.

Digitalne kompanije preusmjeravaju dobit u zemlje s niskim ili čak nultim poreznim stopama, poput Irske, budući da su prema međunarodnim poreskim propisima obavezne da plaćaju poreze samo u zemlji u kojoj su registrovane.

Novi italijanski porez trebalo bi da plaćaju samo kompanije s godišnjim prihodima većim od 750 miliona evra i vrijednošću digitalnih usluga iznad 5,5 miliona evra.

U decembru prošle godine ministarstvo finansija procjenilo je godišnje prihode od novog poreza na nekih 600 miliona evra.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )