FOTO: Nezavisne

Beneficirani radni staž, zaključno s krajem oktobra, utvrđen je kod 41 poslodavca u Srpskoj, sa stepenom uvećanja od jednog do šest mjeseci po svakoj godini provedenoj na radnom mjestu.

Potvrdili su to za "Nezavisne" iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS, te dodali da je riječ o ukupno 350 radnih mjesta, s tim što na njima, naravno, radi veći broj radnika.

"Struktura poslodavaca je sljedeća: profesionalne vatrogasne jedinice 17, prevoz sedam, privreda 10 i ostalo sedam. U navedene podatke nisu uračunati podaci o uvećanom stažu za policiju i vojsku. Takođe, treba napomenuti da se uvećani staž računa osiguraniku s najmanje 70 odsto tjelesnog oštećenja, vojnom invalidu od 1. do 6. grupe, kao i civilnom invalidu rata od 1. do 6. grupe", navode iz resornog ministarstva za "Nezavisne".

U Ministarstvu je u toku šest postupaka za utvrđivanje radnih mjesta na kojima se staž osiguranja računa s uvećanim trajanjem, koji nisu kompletni, o čemu je Komisija obavijestila podnosioce zahtjeva.

Zahtjev za utvrđivanje radnih mjesta s beneficiranim stažom mogu da podnesu poslodavac, inspektor rada, sindikat i zainteresovani radnik. Rješenje donosi ministar na prijedlog Komisije za utvrđivanje radnih mjesta na kojima se staž osiguranja računa s uvećanim trajanjem.

"Beneficirani radni staž treba da dobiju zaposleni u brojnim branšama, koji rade teške, stresne i opasne poslove", smatraju radnički predstavnici, osvrćući se na benefit koji ima dio radnika banjalučkog "Vodovoda", a kojim je odobreno da za svakih godinu dana imaju bonus od dva mjeseca staža. Ovakvu beneficiju, po riječima sagovornika "Nezavisnih", zaslužuju mnogi, poput recimo zaposlenih u rudnicima i termoelektranama, ali i dio medijskih radnika.

Željko Tepavčević, predsjednik Konfederacije sindikata Republike Srpske, ocjenjuje da gdje god je to moguće i postoje uslovi treba omogućiti ljudima beneficirani staž, što zavisi, između ostalog, od težine posla. Zakon daje takve mogućnosti.

"To se odnosi na poslove gdje se radnici izlažu raznim rizicima - opasnostima od kiselina, električne energije i tako dalje. Na primjer, to su zaposleni u rudnicima, u termoelektranama. Primjer iz banjalučkog 'Vodovoda' treba da postane praksa i u drugim preduzećima na takvim i sličnim poslovima", naveo je Tepavčević.

U praksi je situacija šarolika. Tepavčević kaže da je, primjera radi, Sindikat Rudnika i Termoelektrane Gacko tražio da se određena radna mjesta, gdje su poslovi teži, a rizik veći, proglase za poslove s beneficiranim radnim stažom.

"Još se čeka da se nadležno ministarstvo izjasni po tom zahtjevu. Istovremeno, u Rudniku Ugljevik već postoji dio radnih mjesta koja su proglašena kao radna mjesta s beneficiranim radnim stažom", naveo je Tepavčević za "Nezavisne".

I novinari smatraju da posao koji rade zaslužuje benefite. Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka, kaže da godinama postoji ideja o tome da se novinarima da beneficirani radni staž. Novinari su, ističe, sve češće žrtve napada, rade pod stresom, često više i od 12 sati dnevno, ali i vikendom te praznicima.

Slaže se s njim i Nikola Šobat, predsjednik Sindikata medija i grafičara RS, koji dodaje da postoje medijski radnici koji zaslužuju beneficirani radni staž.

Lavina reakcija krenula je nakon što je za dio radnika banjalučkog "Vodovoda" novim rješenjem, koje potpisuje resorni ministar Duško Milunović, odobren beneficirani radni staž. Iz banjalučkog "Vodovoda" ističu da su zapravo sproveli redovnu reviziju radnih mjesta na kojima se staž računa s uvećanim trajanjem, u skladu sa Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Dodaju da je stručni tim Tehničko-ekološkog zavoda Banjaluka uradio analizu, a potom se "Vodovod" obratio Zavodu za medicinu rada i sporta RS da se izjasni o tom mišljenju. Zavod se izjasnio, a "Vodovod" obratio resornom ministarstvu. Novo rješenje, dodaju u banjalučkom "Vodovodu", objavljeno je u "Služenom glasniku RS" i sadrži manji broj radnih mjesta na kojima se staž osiguranja računa s uvećanim trajanjem nego što je to bilo ranije. Po novom rješenju, njihovih sedam radnika ima beneficirani staž.

Zanimljivo je da nije ista situacija ni u svim vodovodima u Srpskoj. Predrag Perković, direktor preduzeća "Vodovod i kanalizacija" Bijeljina, kaže da je čuo za informaciju iz Banjaluke, te da treba da je sagleda iz svih uglova. Onda će odlučiti da li da ide sa zahtjevom ili, pak, ne.

"Ako ima opravdanih razloga, zašto da ne", naveo je Perković.

Vlado Reljić, direktor "Vodovoda" Prijedor, kaže da su oni prije više od 10 godina angažovali sertifikovanu kuću iz oblasti zaštite na radu, koja je uradila procjenu rizika, i nisu našli nijedno radno mjesto za koje je potreban beneficirani radni staž.

Istovremeno, beneficirani radni staž ima dio radnika dobojskog "Vodovoda".

"Imamo određena radna mjesta gdje radnici imaju radni staž s uvećanim trajanjem, poput bagerista, mašinista, vozača kamiona i slično", rekao je za "Nezavisne" Ognjen Mitrović, direktor "Vodovoda" Doboj.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )