FOTO: pixabay

Otkriće poludragog kamena na zubima hiljadu godina starog ženskog kostura dokazuje da su žene bile mnogo uključenije u izradu srednjevijekovnih rukopisa nego što se dosad mislilo, objavili su istoričari.

Tragovi lapisa lazulija, koji se u srednjem vijeku koristio kao plavi pigment za slikanje, otkriveni su na zubnim naslagama žene pokopane između 1000. i 1200. godine, navodi se u studiji njemačkog Instituta Maka Planka i britanskog univerziteta u Jorku.

Kostur je iskopan na groblju povezanom sa samostanom u Dalhajmu u zapadnoj Njemačkoj.

Naučnici tvrde da to protivriječi uvreženom mišljenju da žene u srednjem vijeku nisu imale gotovo nikakvu ulogu u "proizvodnji" literature, koja se tada uglavnom odvijala u religijskim institucijama.

Istoričarka Kristina Variner sa Instituta Maksa Planka tvrdi da ovo otkriće kao nijedno prije pokazuje da su žene u to doba bile obrazovanije i pismenije nego što se mislilo.

"Uzbuđena sam što naša studija pokazuje da pomoću arheologije možemo otkriti neke izgubljene informacije o ulozi žena u istoriji", kazala je Variner.

Naučnici koji su proučavali kostur zaključili su da je žena, kojoj je bilo između 45 i 60 godina u trenutku smrti, bila slikarka koja je često lickala vrh kista dok je slikala.

Smatra se da je bila dio grupe od 14 žena koje su živjele u samostanu i vjerovatno su bile pripadnice bogatije, obrazovanije klase.

"Ovde imamo direktan dokaz da je žena slikala i to koristeći se vrlo rijetkim i skupim pigmentom", kazala je Variner.

"To me navodi na pitanje koliko bismo još umjetnica mogli pronaći po grobljima - samo kad bismo ih potražili", zaključila je. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )