FOTO: nezavisne

Prvo što će uraditi većina žena koje sumnjaju da su trudne kupiće kućni test na trudnoću. Uz svaki test dobija se i uputstvo za njegovo korištenje, ali postoje i važne stvari koje ne pišu u njemu, a koje bi svaka žena trebalo da zna. Jedna od njih je i da nije bitna cijena testa, jer će svaki, koliko god da košta, pokazati isto.

Svi testovi mjere istu stvar
Na tržištu se može naći veliki broj različitih testova za trudnoću, ali bez obzira na to da li se radi test kod doktora ili se kupi po povoljnoj cijeni u apoteci, svi testovi za trudnoću mjere istu stvar  hormon humani korionski gonadotropin (HCG), takozvani hormon trudnoće.

Ovaj hormon nalazi se u tijelu i kada ne postoji trudnoća, ali kada je žena trudna i fetus počne rasti, nivo hormona u krvi i urinu poraste. Ako nivo hormona dođe na 25 jedinica (mlU/mL), test na trudnoću će biti pozitivan. Ako je test na trudnoću pozitivan, onda ste trudni, a ako je negativan, budite oprezni jer može biti lažno negativan u slučaju da je ovulacija bila kasnije.

Najbolje vrijeme za testiranje
Nakon nekoliko sati spavanja homorn trudnoće može se nakupiti u urinu i biti pohranjen u mjehuru.

S tolikom količinom hormona trudnoće urin postaje koncentrisaniji zbog čega su veće šanse da će test biti pozitivan s obzirom na to da je najmanje 25 jedinica potrebno da pokaže takav rezultat.

Današnji testovi na trudnoću su mnogo precizniji nego prije 10 godina, zbog čega nije neophodno da se testiranje obavlja ujutro, ali ako želite biti potpuno sigurni da je rezultat tačan, napravite ga ujutro.

Skuplji testovi nisu i precizniji
Prilikom kupovine kućnog testa na trudnoću ne treba gledati cijenu jer će svaki test pokazati isto. Kod većine je prag pokazatelja trudnoće 25 jedinica, a kod nekih može biti i niži.

Bitno je znati da se kod testova koji pokazuju manje od 25 jedinica povećava vjerojatnoća da test nije tačan jer se u tijelu, kada žena nije trudna, nalazi mala količina hormona HCG (obično ispod 10 jedinica).

Pokazuje ranije trudnoću od ultrazvuka
Svi su testovi urina kvalitativni, što znači da pokazuju prisutnost hormona HCG u urinu nakon što dođe do 25 jedinica. Postoje i kvantitativni testovi koji mjere količinu HCGa u krvotoku.

Kod žene kod koje postoji rizik od pobačaja ili drugih komplikacija u trudnoći ginekolog će možda htjeti uraditi kvalitativni test kako bi vidio povećava li se količina HCGa kako trudnoća odmiče.

Ultrazvukom se trudnoća može dokazati tek nakon što vrijednost HCGa dođe do određene granice i to 1000 mlU/mL u krvi trudnice.

Zdravstveno stanje utiče na rezultat
Određeni lijekovi, uglavnom oni koji se koriste za povećanje plodnosti, sadrže HCG i mogu dovoljno povećati nivo hormona u urinu da test bude pozitivan, a da zapravo niste trudni.

U rijetkim slučajevima poremećaji hipofize i tumor jajnika takođe mogu uzrokovati povećanje ovog hormona.

Vjerujte testu
Mnoge žene ponavljaju test iako prvi bude pozitivan jer ne vjeruju da je odmah pokazao tačan rezultat. Neke žene urade test tri puta i tek onda odu kod ginekologa, gdje će napraviti isti test.

Dovoljno je da napravite jedan kućni test i odete ginekologu gdje će vam najvjerovatnije samo potvrditi da ste trudni.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )