FOTO: Glas Srpske

Ispod čuvene slike Leonarda da Vinčija “Bogorodica među stijenama”, uz pomoć napredne tehnologije otkriven je crtež Isusa Hrista.

Za otkrivanje su korišćeni skeneri visoke tehnologije, koji su uspjeli da otkriju skrivene crteže ispod čuvene slike.

Otkrivanje ovakvih skrivenih crteža postalo je moguće tek nedavno, zahvaljujući naprednoj tehnologiji skeniranja, prenosi San.

Prošle godine, uz pomoć infracrvenog svjetla, otkrivena je druga skica Bogorodice. Koristeći napredni oblik rendgenskog snimanja, sada je pronađena nova skica - na njoj je anđeo koji drži bebu koja predstavlja Hrista.

- Bilo je to kao traženje igle u plastu sijena, ali kada smo napokon otkrili krila i glavu... Sjajan osjećaj - rekao je profesor Pjerluiđi Dragoti sa Imperijalnog koledža u Londonu.

Hristos se nalazi u donjem desnom uglu slike, ali ljudskom oku je potpuno nevidljiv. Moguće ga je vidjeti samo zahvaljujući makro-rendgenskoj fluorescenciji. Pomoću nje se aktiviraju hemijski elementi unutar boja, koji omogućavaju uočavanje.

U ovom slučaju, otkriveno je dovoljno cinka - što znači da se cink sigurno koristio za izradu crteža.

Kombinovanjem sistema za skeniranje sa računarsko-obučenim modelima, otkriven je Da Vinčijev Hristos, koji nikada prije nije viđen.

- Prije otkrića, dobijali smo vrlo slabe signale od cinka unutar slike zbog preklapanja sa drugim elementima, ali algoritam nam je dao više povjerenja u signale koji se odnose na podvlačenje - rekla je dr Ketrin Higit iz Nacionalne galerije u Londonu.

Tokom svoje karijere, Da Vinči je dva puta slikao “Bogorodicu među stijenama”. Obje imaju skoro identične kompozicije, ali ovog puta skenirana je druga verzija slike. Naslikana je uljem i visoka je skoro dva metra.

Slike prikazuju Bogorodicu i Hrista dok je bio dijete pored novorođenčeta Jovana Krstitelja. Stručnjaci vjeruju da je naslikana prije 1508. godine, a velika restauracija obavljena je u periodu između 2008. i 2010. godine.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )