FOTO: null

Investiciono-razvojna banka /IRB/ Republike Srpske smanjila je izlaznu kamatnu stopu prema finansijskim posrednicima za pola procenta, i time je smanjenja izlazna kamatna stopa prema krajnjim korisnicima za taj procenat, izjavila je danas direktor ove ban

Ona je rekla novinarima da je dodatno uvedeno umanjenje kamatne stope za 0,3 odsto za mlade preduzetnike, kao i da su lica sa invaliditetom uvršetna u benefitnu grupu kod stambenih kredita. 

"Kada je riječ o kreditima, ono što trenutno nudimo su krediti za početne poslovne aktivnosti do 50.000 KM, sa periodom otplate do sedam godina, uz grejs period do 12 mjeseci, a kamatna stopa između 4,1 i 4,9 odsto, zavisno od toga po kom osnovu se može ostvariti umanjenje kamatne stope", dodala je Vujnićeva. 

Ona je napomenula da su u ponudi i krediti za mikrobiznis u poljoprivredi, takođe, sa maksimalnim iznosom do 50.000 KM i kamatnom stopom od 4,1 do 4,9 odsto, dok je period otplate do 10 godine uz grejs period do 36 mjeseci. 

Prema njenim riječima, kod kredita za preduzetnike i preduzeća maksimalan iznos se kreće do pet miliona KM, sa rokom otplate do 10 godina, u zavisnosti od toga da li se ulaže i u osnovna i obrtna sredstva. 

"Rok otplate ovih kredita ako se ulažu u obrtna sredstva je pet godina, a ako se radi o kombinaciji ulaganja u osnovna i u obrtna sredstva, s tim da je učešće osnovnih sredstava najmanje 30 odsto je do 10 godina, grejs period do 24 mjeseca uz mogućnost produženja, a kamatna stopa od 3,5 do 4,9 odsto", dodala je Vujnićeva. 

Ona je navela da je još aktuelna kreditna linija sa Svjetskom bankom sa maksimalnim iznosom kredita po jednom korisnika do pet miliona KM, gdje finansijske posrednike bira Svjetska banka, a izlazna kamatna stopa IRB-a je 1,9 odsto prema finansijskim posrednicima, s tim da finansijski posrednici mogu da pregovaraju sa korisnikom oko kamatne stope. 

Vujnićeva je dodala da će tokom ove godine biti dostupna i kreditna linija koja se tiče proširenja grupe korisnika stamabenih kredita koja će se plasirati iz sredstava Razvojne banke Savjeta Evrope. 

Izvršni direktor sektora za makroekonomske analize i planiranja u IRB-u Ivan Vidović rekao je da su sredstva te linije namijenjena za kupovinu, izgradnju i proširenje prve stambene jedinice u iznosu od 100.000 KM sa rokom otplate 20 godina. 

"Imaju i neka specifična pravila, kao što su ta da raspoloživi prihodi po domaćinstvu ne mogu biti veći od 1.200 evra mjesečno, da površina stambene jedinice koja se kupuje ne može biti veća od 65 metara kvadratnih, a ako se gradi, onda je maksimum 92 kvadrata", naveo je Vidović. 

On je dodao da se u tu liniju uključuju i pojedinci ili bračni parovi sa ili bez djece do 35 godina starosti u momentu podnošenja zahtjeva za kredit, a ako je riječ o licima preko 35 godina, onda moraju biti samci ili parovi, ali visokoobrazovani. 

IRB i fondovi kojima ova banka upravlja su od 2008. do kraja prošle godine plasirali 1,68 milijardi KM, dok je ostvarena neto dobit u prošloj godini bila 21 milion KM.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )