FOTO: InfoBijeljina

Vojin Mitrović nosilac liste SNSD-a za Predstavnički dom parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za Izbornu jedinicu šest u intervjuu za InfoBijeljina govori šta će biti njegovi prioriteti u radu ukoliko dobije povjerenje birača, kako vidi rješenje migrantske krize i ekonomsku situaciju u Srpskoj.

INFOBIJELJINA: Šta će biti Vaši prioriteti ukoliko budete izabrani za poslanika u Predstavničkom domu parlamentarne skupštine BiH?

Mitrović: Prije svega ću se zalagati za usvajanje i poštovanje zakona koji će doprinjeti razvoju sveukupnog društva, kako Republike Srpske, Federacije BiH, tako i BiH u cjelini, ali ne na štetu interesa Republike Srpske. Ono što je radio Saveza za promjene na nivou BiH je neprihvatljivo. Oni su u proteklom periodu radili na tome da izoluju Republiku Srpsku, da je blokiraju i dovedu do bankrotstva, što nisu uspjeli zahvaljujući prije svega premijerki Željki Cvijanović koja je zajedno s Vladom uspjela da prevaziđe sve te probleme. 

INFOBIJELJINA: Kako su instutucije BiH reagovale na migrantsku krizu i kako vidite taj problem u svjetlu činjenice da je najveći broj njih pronađen na području Bijeljine.

Mitrović: Ja ću vas samo podsjetiti da je prije pola godine predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ukazivao na mogućnost da će se desiti ovo čega smo danas svjedoci. Savez za promjene je ćutao i čak ismijavao sve to i ništa nisu preduzeli. 

Danas imamo situaciju, evo konkretno kad nas u Bijeljini da migranti svaki dan ulaze, imamo otvorenu granicu i institucije koje ništa ne preduzimaju. Naši semberski domaćini su dobri i saosjećajni ljudi, razumiju muku koja je ljude natjerala da odu iz svojih zemalja, ali treba razumjeti njihov strah pogotovo poslije posljednjih dešavanja. Mislim da se moralo daleko ozbiljnije pristupiti procjeni bezbjednosnog rizika, pogotovo  ako se priliv migranata nastavi a već imamo nagovještaje da će značajan broj njih ostati u BiH.

INFOBIJELJINA: Vi ste poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske i privrednik ste, kakva je trenutna ekonomska situacija u Srpskoj? 

Mitrović: Ekonomska situacija u Republici Srpskoj je stabilna uprkos stalnim pokušajima da se destabilizuje iz inostranstva i sa nivoa BiH.
O tome svjedoče podaci da je 2006. godine bruto domaći proizvod bio pet milijardi KM, a da je danas dvostruko veći, da je pokrivenost uvoza izvozom 45 odsto, a bila je 35 odsto, da je prosječna plata mnogo veća od kada je Milorad Dodik preuzeo vlast, kao i da je prosječna penzija uvećana. Ekonomska stabilnost je zasnovana na fiskalnoj stabilnosti, a Savez za promjene je i tu imao cilj - finansijski destabilizovati Republiku Srpsku i dovesti je u zavisnost od Zapada, čime bi imala podanički položaj. 

Zahvaljujući Vladi Srpske i Željki Cvijanović to se, na sreću, nije dogodilo. Naravno sve treba posmatrati i kroz ukupnu političku situaciju i stalne pokušaje njene destabilizacije.Vi i sami vidite da strani faktor radi sve na rušenju predsjednika Srpske Milorad Dodika.

INFOBIJELJINA: Šta je vaša poruka biračima 7. oktobra?

Mitrović: Kandidati SNSD-a su ljudi za koje treba glasati.Svi oni koji budu glasali 7. oktobra treba da se osvrnu iza sebe, da vide šta su uradili oni iz kojih stoje plakati `Sviće`, a šta su uradili oni na čelu sa Miloradom Dodikom i Željkom Cvijanović u proteklih 12 godina, a to su ukratko infrastrukturni projekti i ulaganja u svim sferama.
 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )