FOTO: InfoBijeljina

Opština Ugljevik – jedna je od najuspješnijih opština na sjeveroistoku Srpske. Izrazito razvijena privreda doprinosi činjenici da Opština Ugljevik zauzima prvo mjesto u Republici Srpkoj po prosjeku ličnih dohodaka, a to je i ključ za uspješnu borbu ove lokalne zajednice protiv sve masovnijeg odlaska stanovništva na zapad.

"U ovoj godini smo u prvi razred upisali 117 učenika, a u prethodnom periodu to je bilo oko 90 učenika, pa čak i manje. Naša želja je da ovdje u Ugljeviku obezbjedimo dobre i kvalitetne uslove kako bi naši mladi mogli opstati na ovim prostorima", rekao je Vasilije Perić, načelnik opštine Ugljevik u intervjuu za portal InfoBijeljina. 

Pozitivnoj populacionoj politici i napretku ove lokalne zajednice svakako doprinose i brojni projekti u ovom podmajevičkom kraju. Uređenje korita rijeke Janje jedan je od najznačajnijih infrastrukturnih projekata.

"Ovo je možda jedan i od najznačajnijih projekata, u poslednjih 20 – 30 godina, koji će biti realizovan na opštini Ugljevik. Ovim projektom ćemo dobiti jednu sasvim novu sliku našeg Ugljevika. Osumporavanje gasova na Rudniku i termoelektrani je jedan takođe značajan i veliki projekat u vrijednosti od preko stotinu miliona evra. Ugljevik će dobiti jedan sasvim novi smisao i jedan sasvim novi izgled u ekološkom smislu koji je vrlo važan za naše stanovništvo", istakao je Perić za InfoBijeljina.

Na opšte zadovoljstvo stanovnika ove lokalne zajednice, ali i lokalne administracije, Ugljevik je bio pravo gradilište.

"Značajno je istaći da smo nastavili da gradimo infrastrukturne projekte, da smo radili puteve na mjestu naših mjesnih zajednica. Ono što je još bitno istaći je da smo pomogli naš Dom zdravlja kupovinom opreme i kupovinom novog sanitetskog vozila, zatim uređenje osnovne škole u mjesnoj zajednici Donja Trnova. Takođe smo planirali infrastrukturne projekte, da osvježimo naše ulice, naše parking prostore i napravimo prostor za dječije igralište jer to zaista Ugljeviku nedostaje", dodao je načelnik Ugljevika.

Image result for vasilije peric infobijeljina

Natalitet je imperativ u godini koja predstoji, od planiranih 12 miliona KM u budžetu značajnu stavku činiće izdvajanja za povećanje nataliteta.

"Donijeli smo odluku koju već primjenjujemo, a to je da za svako novorođeno dijete isplaćujemo četiri stotine konvertibilnih maraka. Takođe ćemo novim budžetom predvidjeti sredstva za vještačku oplodnju, kao i sredstva za namirenje kamata mladim bračnim parovima koji žele ostati na ovom području i koji žele kupiti svoju prvu nekretninu na području naše opštine", zaključio je na kraju razgovora Vasilije Perić.

Pozitivna iskustva i dobre saradnje sa stranim ulagačima, te nevladinim organizacijama biće nastavljeni i u narednom periodu. Akcenat će i dalje biti na saniranju posledica šteta od elementarnih nepogoda, te izgradnji objekata, sanaciji klizišta.

Kompletan intervju sa načelnikom Ugljevika možete pogledati na našem YouTube kanalu

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )