FOTO: null

Svjedoci smo sve češćih saobraćajnih nezgoda u našem gradu. Pretežno su to dani vikenda, kasni večernji sati, ali i ono što je veoma bitno i neizostavno, to su mladi vozači koji su tek položili. Da li je alkohol uzrok u skoro svim nezgodama?

Pitamo se, da li je problem škola, roditelji, koji to na neki način, ne pokušavaju da spriječe i da sugerišu.

- U potrazi za nekim od podataka i statistika, porazgovarali smo sa predstavnicima Centra javne bezbjednosti Bijeljina. 

1. Recite nam koliki je broj saobraćajnih nezgoda u poslednjih par mjeseci, ima li razlike za isti period protekle godine, kakva je statistika?

- Za prvih 11 mjeseci ove godine registrovano je 1.142 saobraćajne nezgode, što je za 7,31% manje u odnosu na prošlu godinu. U ovim saobraćajnim nezgodama 20 lica je poginulo, što je za 5 lica manje ili 20% u odnosu na prošlu godinu, sa teškim tjelesnim povredama registrovano je 87 lica što je za 12 manje ili 12,12%, dok je sa lakšim tjelesnim povredama zabilježeno 381 lice sto je za 6 lica manje ili 1,5%.

 

2. Da li podaci govore da je najčešći uzrok alkohol i da li su u pitanju mladi vozači, početnici i da li smatrate da zakon nije dovoljno rigorozan?

-  U ovim saobraćajnim nezgodama 185 vozača je pod dejstvom alkohola prouzrokovalo saobraćajne nezgode, što je za 19 više ili 11,4%. Kada su u pitanju mladi vozači odnosno lica od 18 do 20 godina života, 2 lica su smrtno stradala, dok su u protekloj godina 3 mlada vozača izgubila život u saobraćaju.

Od ukupnog broja registrovanih saobraćajnih nezgoda 96 saobraćanjih nezgoda ili 8,4 % u odnosu na ukupan broj, prouzrokovali su vozači do 2 godine vozačkog staža, što je za oko 5 manje ili 4,95% u odnosu na prošlu godinu.

 

3. Po vašem mišljenju, koje su to mjere koje bi dovele do smanjenja broja saobraćajnih nezgoda i smatrate li da bi škola, roditelji mogli uticati na sve ovo, jer su možda i roditelji ti koji su jednim dijelom odgovorni za postupke svoje djece?

- Mjere koje mogu doprineti poboljšanju stanja bezbjednosti su sistemske i uključuju aktivnije angažovanje svih subjekata koji se bave problematikom  bezbjednosti saobraćaja, uključujući roditelje, školstvo, zajednicu, auto-škole, tehničke preglede, jedinice lokalne samouprave i sl.

 

4. Koje su to akcije MUP-a koje kod omladine imaju za cilj informaciju kako bi se trebali kao pješaci, biciklisti, i kasnije vozači, ponašati u saobraćaju.

- MUP u kontinuitetu sprovodi preventivne akcije koje imaju za cilj edukovanje učesnika u saobraćaju. Samo bi rekli da je jedna od poslednjih akcija koju smo sprovodili jeste "bezbjedna vožnja u zimskim uslovima", a koja ima za cilj da vozači svoju vožnju prilagode uslovima u kojima se nalaze, kao i na obavezu posjedovanja zimske opreme.

 

Na kraju razgovora se možemo samo zahvaliti predstavnicima Centra javne bezbjednosti Bijeljina što su odvojili vrijeme za portal | InfoBijeljina |

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )