FOTO: Nezavisne.com

Većina geografskih mapa koje smo vidjeli i iz kojih smo učili u školi zasnivaju se na Mercatorovoj projekciji koju je prije 550 godina izradio Gerardus Mercator.

To je svima dobro poznata projekcija cilindrične karte, koja je dobra za navigaciju, ali ne prikazuje tačno prave veličine mnogih država.

Naime, područja oko ekvatora uglavnom su tačno prikazana, ali što se više udaljavamo od ekvatora, države su po veličini skroz drugačije. To se vidi i na vizualizaciji karte koju je napravio britanski naučnik Neil Kaje, a koja se mijenja između Merkatorove projekcije i stvarnih projekcija područja države u odnosu na druge države.

Prema njegovoj vizualizaciji karte Rusija, Kina i Grenland značajno mijenjaju veličinu. Evropa, dijelovi Azije i Amerika se takođe značajno smanjuju. Mercatorova projekcija prikazuje Grenland kao kopnenu masu veću od Afrike, iako je u stvarnosti Afrika 14 puta veća od Grenlanda.

Ako vas zanima kako pojedina država zaista izgleda, možete potražiti na ovoj interaktivnoj karti.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )