FOTO: Ilustracija

S obzirom na protekle božićne i novogodišnje praznike kada su u gotovo svim trgovinama prodavani dječiji novogodišnji paketići, inspekcija za hranu Republike Srpske pojačano je kontrolisala ispravnost prehrambenih proizvoda koje ti paketići sadrže, potvrđeno je portalu InfoBijeljina.

Glavni republički inspektor za hranu još početkom decembra dostavio je gradskim i opštinskim inspektorima instrukciju o pojačanoj kontroli novogodišnjih paketića, gdje je posebna pažnja bila usmjerena na rokove trajanja proizvoda i ispravnost deklaracija.  

„Inspektori su u kontrolama otvarali već pripremljene paketiće koji su izloženi i dostupni potrošačima, te provjeravali njihov sadržaj. Prema dostavljenim podacima, u proteklih mjesec dana izvršeno je oko 270 pregleda i 36 paketića sadržavalo je po jedan proizvod kojem je rok trajanja isticao početkom 2020. godine“, rekla je za portal InfoBijeljina Dušanka Makivić, portparol Inspektorata RS.

Kako ona dodaje, iako su ovi proizvodi u trenutku kontrole bili u roku trajanja, inspektori su naložili da se oni uklone iz paketića. 

„Imajući u vidu da tradicija darivanja novogodišnjih paketića traje do polovine mjeseca januara, postojao bi rizik da se ovi proizvodi prometuju i nakon isteka njihovog roka, zbog čega je inspekcija naložila preventivne mjere“, kaže portparolka Inspektorata RS.

U cilju zaštite djece kao najosjetljivije potrošačke kategorije, iz inspekcije apeluju na roditelje, rodbinu i prijatelje koji kupuju i poklanjaju djeci različite poklone koji sadrže prehrambene proizvode da pregledaju rokove upotrebe proizvoda i da sačuvaju račun. 

„Ukoliko uoče bilo kakve nepravilnosti potrebno je da obavijeste inspekciju za hranu, a posebno je važno sačuvati račun kao dokaz o kupovini, kako bi inspektori mogli izvršiti kontrolu u konkretnom prodajnom objektu“, kažu iz Inspektorata RS.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )