FOTO: null

Sarajevo - Znatan broj službenika Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) ostaće bez činova jer je istragom utvrđeno da su tokom 2014. i 2015. godine obavljana nezakonita unapređenja.

Istragom koja je nedavno pokrenuta protiv zvaničnika i službenika SIPA došlo se do saznanja da su konkursi za unapređenje policijskih službenika u 2014. i 2015. godini sprovođeni mimo zakona, pa bi svi koji su na taj način došli do čina uskoro mogli da ostanu bez njega.

- Konkursi su sprovođeni mimo Zakona o policijskim službenicima i Pravilnika o unapređenju službenika i Poslovnika o radu komisije. Sada se očekuje sprovođenje upravnog postupka u cilju poništenja rješenja o dodjeljivanju činova. Ostaje da se vidi i reagovanje Nezavisnog odbora Parlamenta BiH u vezi sa zamjenikom direktora SIPA Đurom Kneževićem, koji je obuhvaćen istragom - kaže za "Glas Srpske" sagovornik blizak istrazi.

SIPA je 2. decembra prošle godine primila prijavu o počinjenom krivičnom djelu kojim je bilo obuhvaćeno 18 funkcionera i policijskih službenika te agencije. Prijavu su podnijeli upravo policijski službenici SIPA. Tužilaštvo BiH izdalo je u januaru ove godine naredbu za pokretanje istrage protiv grupe radnika SIPA na čelu sa Kneževićem zbog nezakonitih unapređenja kadra u toj agenciji.

Direktor SIPA Perica Stanić nakon toga je suspendovao 11 službenika do okončanja postupka.

- Svi za koje bude utvrđeno da su nezakonito dobijali činove biće sproveden odgovarajući postupak - rekao je Stanić za "Glas Srpske" ne želeći da potvrdi, ali ni da demantuje da će im biti oduzeti činovi.

U spornom procesu, kako je "Glas Srpske" ranije objavio, više od 15 policijskih službenika unapređeno je u najviše činove. Riječ je o zvanjima samostalnih inspektora, što je po rangu odmah iza glavnog inspektora. Policijski službenici sa ovim činovima obavljaju poslove na istragama najsloženijih krivičnih djela.

U SIPA su stvarani krugovi nezakonitosti, jer su nezakonito unapređeni službenici kasnije unapređivali druge službenike.

- Fokus istrage je stavljen na unapređenja i konkurse sprovedene kada je na čelu SIPA bio Goran Zubac, a njegov zamjenik Knežević. Do sada je saslušan jedan broj svjedoka iz čijih iskaza proizilazi sumnja koja se odnosi na Kneževića i druge visoke zvaničnike SIPA - rekao je ranije izvor blizak istrazi.

Među osumnjičenima je i viši inspektor u Odjeljenju za ratne zločine SIPA Dženana Omerhodžić koja je prije nekoliko dana uhapšena zbog sumnje da je lažno prijavila svog kolegu Novaka Mijovića i tužioca Tužilaštva BiH Miroslava Janjića s ciljem rušenja procesa koji je otvoren protiv ratnog komandanta Armije RBiH u Srebrenici Nasera Orića.  Janjić vodi i slučaj protiv osumnjičenih pripadnika SIPA.

Testiranje

Jedno od pitanja koje treba da bude razriješeno istragom jeste na koji način su obavljana testiranja unapređenih policijskih službenika u okviru konkursne procedure i da li su izabrani i unapređeni policijski službenici unaprijed dobijali testove kako bi znali šta ih čeka na provjeri. Istraga treba da rasvijetli i ulogu konkursnih komisija i nezakonitim unapređenjima.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )