FOTO: Nezavisne

Inspektori su u okviru dvadesetčetvoročasovnog nadzora putnika na 19 graničnih prelaza u RS izdali preko 74.600 rješenja o upućivanju lica u izolaciju u kućnoj sredini i karantinu, a u pojedinim regijama inspektori su radili u smjenama i od 18 sati.

Ovo je navedeno u saopštenju Inspektorata RS, povodom izjave direktora Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, Vlade Đajića da su inspekcijski organi "prespavali pandemiju".

"Inspektorat RS ima potrebu da upozna direktora Đajića sa brojnim aktivnostima koje ovaj organ provodi na terenu već pet mjeseci. Imajući u vidu obaveze koje trenutno ima, mišljenja smo da direktor Đajić nema vremena da se informiše o mjerama koje preduzimaju inspekcijski organi. S obzirom da Inspektorat RS ne komunicira na osnovu paušalnih ocjena, već isključivo na osnovu činjenica prezentovaćemo konkretne podatake koji govore o našem radu u proteklom periodu", dodaje se u saopštenju.

Kako su naveli u unutrašnjem nadzoru republički i inspektori jedinica lokalne samouprave, izdali su preko 20.500 rješenje o izolaciji za pozitivna lica i kontakt osobe.

"Pored vanrednih mjera inspektori su bili obavezni provoditi i nadzor u primarnim oblastima inspekcijskog nadzora. U cilju bržeg protoka roba na uvozu, bilo je uspostavljeno i dvadesetčetvoročasovno radno vrijeme inspektora koji vrše kontrolu roba prilikom uvoza. U tom periodu pregledano je preko  22.000 pošiljki različitih vrsta roba", pojasnili su iz Inspektorata RS.

Istovremeno, kako su pojasnili, inspektori su bili obavezni i da vrše kontrole u cilju suzbijanja nerealnog utvrđivanja cijena. Postupajući po uredbama kojima su regulisane cijene i marže, izvršeno je preko 1.000 kontrola i izrečene su kazne od 123.000 KM. 

"Sa popuštanjem određenih mjera, u okviru redovnih oblasti nadzora, kontroliše se i provođenje preventivnih mjera u cilju suzbijanja širenja virusa korona. Po tom osnovu inspektori su u redovnim kontrolama u proteklom periodu izvršili 2.600 provjera u različitim vrstama objekata", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, pored redovnih kontrola vrši se i pojačan nadzor u dane vikenda. 

"Akcenat u kontrolama je na ugostiteljskim objektima u večernjim satima, te vozilima javnog prevoza u kojima se na dnevnom nivou smjenjuje veći broj korisnika. U protekla dva mjeseca izvršeno je preko 8.000 inspekcijskih kontrola u kojima su  izrečene kazne od 94.000 KM. Skoro sve izrečene mjere odnose se na ugostiteljske objekte", navode u saopštenju.

Inspektorat RS navodi da broji 245 inspektora i na osnovu prezentovanih podataka evidentno je da su njihovi fizički kapaciteti angažovani do maksimuma. 

"Vjerujemo da su zdravstveni radnici umorni, a možemo potvrditi da su i inspektori. I dalje ćemo svoj posao na terenu raditi najbolje što možemo i pružati podršku zdravstvenim radnicima da što prije prevaziđemo ovu nevolju i vratimo se normalnim tokovima život", zaključeno je u saopštenju.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )