FOTO: sr.wikipedia.org

BEOGRAD - Komandant Jugoslovenske vojske u otadžbini general Dragoljub Draža Mihailović, za zasluge u borbi protiv okupatora, 2. februara 1943. godine odlikovan je Ratnim krstom, najvišim francuskim vojnim odličjem.

Odlikovao ga je Šarl de Gol, glavnokomandujući svih francuskih trupa i pokreta otpora, ističući da je Mihailović "legendarni heroj koji nikada nije prestao da se bori protiv zajedničkog neprijatelja", prenosi portal "Infosrpska". 

"Predsednik SAD Hari Truman, i to na predlog glavnokomandujućeg savezničkih snaga na Zapadnom frontu i kasnijeg predsednika SAD Dvajta Ajzenhauera, odlikovao je Mihailovića najvišim ordenom koji stranac može da dobije. 

Pukovnik Albert Sajc, izaslanik generala Donovana, šefa OSS-a, glavne američke vojne obaveštajne službe, Mihailoviću pripisuje posebnu zaslugu što Romel nije uspeo da uđe u Aleksandriju", ističe se u tekstu. 

Ovaj portal prenosi da je Ronald Regan, guverner Kalifornije i američki predsednik, 8. septembra 1979. godine, između ostalog, napisao da "konačna tragedija Dragoljuba Mihailovića ne može da izbriše iz sećanja njegovu herojsku i često usamljeničku borbu protiv dvostruke tiranije koje su savladale njegov narod - nacizma i komunizma". 

"Franklin Delano Ruzvelt poklanjao je zaslužnim pojedincima luksuznu knjigu pod naslovom 'Četiri slobode'. Jednu takvu knjigu Ruzvelt je poklonio i generalu Mihailoviću i ona se sada čuva u Beogradu, u arhivu Srpske akademije nauke i umetnosti", navodi se u tekstu koji je objavio portal "Infosrpska".

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )