FOTO: null

U BiH se u ovoj i sljedećoj godini očekuje nastavak postepenog poboljšanja eksternog okruženja i jačanje ekonomskog rasta, pokazuju projekcije Direkcije za ekonomsko planiranje (DEP) BiH.

Kako su istakli, očekivano jačanje ekonomskog rasta i zaposlenosti u okruženju trebalo bi da obezbijedi značajan rast ne samo izvoza, nego i domaće tražnje, koja se u velikoj mjeri finansira inostranim prilivima.

"Takođe, očekivana stabilizacija svjetskih cijena bi trebalo da zaustavi deflaciju u 2015. godini, koja je u prethodnom periodu predstavljala ozbiljnu prijetnju za ekonomski rast BiH", navodi se u ovoj analizi i dodaje da se povratak inflacije u BiH očekuje 2016. i narednih godina.

Prema njihovim riječima, ovi faktori i pretpostavke bi trebalo da dovedu do postepenog jačanja ekonomskog rasta u BiH u ovoj godini na stopu od 2,6 odsto, u sljedećoj godini na 3,2 odsto.

"Drugim riječima, očekivano postepeno povećanje broja zaposlenih i realnih plata, nošeno proizvodnjom i izvozom, rast tekućih priliva iz inostranstva i direktnih stranih investicija trebalo bi da dovedu do rasta finalne potrošnje od 1,7 odsto i investicija od 8,3 odsto ove godine", navedeno je u analizi DEP-a. U analizi je navedeno da se u 2017. i 2018. godini očekuje dalje postepeno jačanje ekonomskog rasta u BiH, i to prvenstveno kao posljedica sve povoljnijeg eksternog okruženja. Tako je za 2017. godinu projektovan rast od 3,6 odsto, nakon čega slijedi dalje ubrzavanje na 4,4 2018. godine.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )