FOTO: pixabay

Na beogradskim ulicama prije nekoliko dana uhapšen je 30-godišnji R. A. kod kojeg je pronađen veoma opasan narkotik u tečnom stanju.

Slučaj je izazvao veliku pažnju jer se ispostavilo da se radi o tri litra takozvane indijanske droge, koja je prvi put zaplijenjena u Srbiji. Ova nevjerovatno opasna droga u Srbiju stigla je pošiljkom iz Kolumbije.

Bijeli prah

Dosadašnje akcije domaćih policijskih agencija pokazuju da u Bosni i Hercegovini još nije zaplijenjena. Međutim, brojni raniji slučajevi zaplijene raznih narkotika govore da nove droge preko noći stižu iz regiona u BiH, i to je činjenica koja zabrinjava kada je u pitanju indijanska droga, tvrde stručnjaci.

- Indijansku drogu ili dimetiltriptaminom (DMT) prave takozvani kuhinjski hemičari. Stručnjaci smatraju da se na neki način može porediti s LSD-om i heroinom, ali je daleko jača droga koja na, otprilike, pola sata gotovo potpuno odvaja narkomane od stvarnoga svijeta, a njen uticaj može trajati 30 do 45 minuta ili četiri do šest sati - pojašnjava Filipa Markotić, ugledna toksikologinja iz Mostara.

Ona kaže da je nazivaju još poslovni put, fantazija, 45-minutna psihoza te da se uglavnom nabavlja preko interneta.

- Većina njenih korisnika ima ranija iskustva s drugim halucinogenim drogama kao što je LSD. DMT je bijeli prah koji se dobija iz određenih biljaka koje se mogu naći u Južnoj Americi i Aziji. Može se konzumirati udisanjem pare, pušenjem lule, preko usta, ušmrkivanjem ili ubrizgavanjem injekcijom - rekla je Markotić.

Opake halucinacije

Ona je istakla da tada dolazi do opasnih halucinacija, putovanja kroz vrijeme, napuštanja vlastitog tijela, razgovora s vanzemaljcima i Bogom.

Indijanska droga se koristi u mnogim kulturama. Nalazi se i u ljudskom tijelu, ali u malim količinama, dok je mnogo češća u biljkama. Njenim korištenjem, šamani su dobijali vizije, a DMT postaje šire rasprostranjen narkotik sedamdesetih godina prošlog vijeka. Po svojoj strukturi je sličan psihoaktivnim gljivama. DMT je primarna psihoaktivna materija u napitku amazonskih Indijanaca koji se koristio za proročke i medicinske svrhe.

Takođe, tokom pravljenja ove droge, ako dođe do povećanja temperature samo za jedan stepen, može se dobiti sasvim drugačija supstanca koja korisnika može odmah ubiti.   

Susret s vilenjacima

Doktorica Markotić tvrdi da indijanska droga izaziva različite reakcije: euforiju, intenzivne vidne i slušne halucinacije, izmijenjenu percepciju za prostor, tijelo i vrijeme. Zbog poremećene percepcije identiteta i stvarnosti korisnici DMT-a budu uvjereni da su posjetili neki drugi svijet i da su se susreli s nadnaravnim bićima kao što su vilenjaci. Mentalna reakcija može trajati i do nekoliko dana.

- Indijanska droga može izazvati i ubrzan rad srca, povišen krvni pritisak, bol u prsima, uznemirenost, proširene zjenice, brze ritmičke pokrete očiju, ošamućenost, vrtoglavicu, mučninu, povraćanje i proliv - navela je Markotić. Najviši rizik je od prestanka disanja i kome, te smrtnog ishoda.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )