FOTO: InfoBijeljina

U subotu, 26. februara sahranjen je pukovnik VRS u penziji Pero Despotović, koji je preminuo 25.2.2022. u 68. godini života.

Veliki borac, komadant Prve a potom i Druge majevičke brigade, ostavio je neizbrisiv trag u srcima stanovnika Majevice. Predsjednik Boračke organizacije Risto Radić kaže da će pukovnik Despotović ostati upamćen kao  čovjek koji je branio svoj narod, rodnu grudu i zadužio današnje generacije da ga se sjećaju sa velikim pijetetom. 

„Ta turbulenta vremena iznjedrila su borce, hrabre-div junake, koji su nam omogućili da danas živimo u miru i slobodi na ovim prostorima. Jedan od njih je pukovnik Despotović“, rekao je Radić. 

Pukovnik Despotović rođen je 11. septembra  1954. godine u Donjoj Krćini kod Ugljevika. Nakon Gimnazije u Bijeljini, završio je 1977. godine Vojnu akademiju u Sarajevu a 1991.  i Visoku školu za psihološke studije i istraživanja u Beogradu. Službu u JNA završio je 1992. u činu majora a  u čin pukovnika unaprijeđen je 12. maja 1995. godine. 

Autor je brojnih naučnih članaka i koautor monografije „Prva majevička brigada – naš komadant Milan Jović“. Pripremio je  i objavio knjigu „Druga majevička brigada“ kao i knjigu „Naramci putokaza sa ognjišta“. 

„Pukovnik Despotović odlikovan je Medaljom za vojne zasluge i Medaljom majora Milana Tepića. Narod Majevice pamtiće njegov veliki doprinos odbrani  srpskog življa i ognjišta“, navodi se u saopštenju Boračke organizacije Opštine Lopare. 
 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 1 )