FOTO: null

Ukupna vrijednost imovine bijeljinske Fabrike šećera u stečaju, koja čini masu stečajnog dužnika, iznosi 23,9 miliona KM, navedeno je u izvještaju o ekonomskom stanju stečajnog dužnika i uzrocima tog stanja, koji je pripremio stečajni upravnik Lazo Đurđev

Skupština povjerilaca Šećerane će se o ovom izvještaju izjasniti na ročištu zakazanom za 4. maj. Građevinski objekti procijenjeni su na 10,3 miliona KM, osnovna sredstva na 10,98 miliona, zemljište na 1,87 miliona KM, a dok su rezervni dijelovi, alat i inventar, centralni magacin, sirovine, potrošni materijal, magacin goriva i hemikalija, gotovi proizvodi ni rezervni dijelovi u magacinu tehničke pripreme procijenjeni na oko 800.000 KM.

Što se tiče potraživanja, stečajni upravnik je priznao potraživanja povjerilaca u iznosu od 12,5 miliona KM, dok se o tri značajnija potraživanja na ročištu koje je juče održano nije izjasnio.

Poreska uprava RS - Područni centar Bijeljina, koja je i pokrenula stečaj u Šećerani zbog potraživanja od 1,9 miliona KM, ima upisanu hipoteku na dio imovine Šećerane, što znači da je prijavljena kao razlučni povjerilac u stečajnom postupku.

U pregledu obaveza stečajnog dužnika koje su evidentirane u poslovnim knjigama navedeno je da Poreska uprava potražuje 2,7 miliona KM.

U pregledu obaveza navedeno je i potraživanje banjalučkog „Agrokopa" u iznosu od 6,7 miliona KM, koje je predmet spora u Okružnom privrednom sudu u Bijeljini, a među značajnijim potraživanjima o kojima se stečajni upravnik još uvijek nije izjasnio je i potraživanje „Elektrodistribucije" Bijeljina za isporučenu struju Šećerani u iznosu od 1,1 miliona KM.

S obzirom na to da je stečajni upravnik već priznao potraživanja povjerilaca u iznosu od 12,5 miliona KM, na narednom ročištu će biti u prilici da se izjasni i o novim potraživanjima povjerilaca teškim nekoliko miliona maraka.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )