FOTO: Glas Srpske

Sarajevo - Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH trebalo bi iduće sedmice da razmatra određene izmjene u tekstu uputstva za podnošenje finansijskih izvještaja sudija i tužilaca i pravilnika o podnošenju, provjeri i obradi njihovih finansijskih izvještaja.

Sjednica Savjeta zakazana je za 6. mart, a iz te pravosudne institucije je krajem prošle godine saopšteno da od 1. januara 2019. godine uvode visoke standarde vezane za transparentnost finansija sudija i tužilaca u BiH.

Svaki sudija i tužilac, naime, mora u roku od 30 dana po stupanju na dužnost dostaviti informacije o svojim, kao i finansijama članova svog domaćinstva, odnosno supružnika i djece, dok sudije i tužioci koji su već na dužnosti moraju ažurirati informacije prilikom izvještavanja za prethodnu kalendarsku godinu najkasnije do 31. marta tekuće godine.

Pored podataka o svojim i prihodima članova domaćinstva, moraju navesti detaljne informacije o načinu i vremenu sticanja nekretnina i vozila, svojine na pokretnostima vrijednosti veće od 5.000 maraka, kao i o sredstvima u banci, polisi osiguranja i drugim ulaganjima i rashodima preko navedenog iznosa. U obavezi su i da navedu poklone i donacije čija vrijednost prelazi 25 maraka, a koje se odnose na obavljanje dužnosti sudije ili tužioca, kao i podatke o poklonima i donacijama primljenim u privatnom svojstvu ako iznos prelazi 500 ili 1.000 KM ukupne godišnje vrijednosti.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )