FOTO: null

Prvi dio imovine propale Bobar banke iz Bijeljine ponuđen je juče na prodaju, a pred kupcima su nekretnine, automobili i mašine.

Likvidacioni upravnik Bobar banke objavio je pozive za prvu javnu licitaciju. Na prodaju je ponuđeno desetak stanova, poslovnih prostora i kuća, poljoprivredno zemljište u Bijeljini, Palama, Trebinju, Bileći, Modriči, Derventi i Novom Gradu, te osam automobila i traktor koji se nalaze u Bijeljini. Oglašena je i prodaja mašina i opreme koji se nalaze u Gradišci, a čija vrijednost je procijenjena na 450.000 KM. U tom kontingentu su mlinovi za šećer i kafu, mikser za proizvodnju tijesta, linija za proizvodnju grickalica i druge mašine i oprema. Rok za dostavljanje ponuda je 16. jul, dok će javno otvaranje biti održano dan kasnije.

Likvidacioni upravnik Bobar banke Mile Maksimović kaže da je dio nekretnina i mašina preuzet u izvršnom postupku nakon što je banka aktivirala hipoteke.

- Sve nekretnine, osim stanova, preuzete su prilikom realizacije hipoteka, dok su vozila i ranije bila u vlasništvu banke. Cijena imovine navedena u pozivu je početna i ispod tog iznosa neće biti prodaje - kazao je Maksimović.

On je istakao da je ovo samo dio imovine koja će biti ponuđena na prodaju, s obzirom na to  da je sva dokumentacija za nju uredna.

- U septembru ili oktobru imaćemo i značajnijih prodaja jer ćemo tada ponudi poslovni prostor Bobar banke u Bijeljini, za koji već sada vlada veliko interesovanje i koji će sigurno brzo "planuti" - naglasio je Maksimović i dodao da je veliko zanimanje i za poslovni prostor banke u Banjaluci, ali da za njega još nisu riješeni svi imovinski odnosi.

Agencija za bankarstvo RS uvela je krajem novembra prošle godine prinudnu upravu u Bobar banku jer nije radila u skladu sa Zakonom o bankama i drugim zakonskim i podzakonskim propisima. Nepun mjesec kasnije Bobar banci je oduzeta dozvola za rad i pokrenut je postupak njene likvidacije. U Bobar banci je bilo oko 250 miliona KM depozita, a na sigurnu naplatu mogli su da računaju samo oni koji su imali do 50.000 maraka, koliko iznosi limit do kojeg novac osigurava Agencija za osiguranje depozita BiH. Na te depozite odnosilo se 86 miliona KM i njihova isplata počela je 19. januara. Preostali iznos biće isplaćivan iz likvidacione mase banke srazmjerno naplati. Maksimović je ranije izjavio da banka ima oko 450 prijavljenih povjerilaca koji potražuju 289 miliona, a da je priznato 229 miliona KM.


Naplata kredita

Govoreći o naplati kredita koje je Bobar banka plasirala prije nego što je doživjela kolaps, Mile Maksimović je rekao da je ona i bolja nego što je planirano.

- Plan likvidacije je urađen i naplata ide dinamikom koja je iznad planirane - naglasio je Maksimović.


"Bobar osiguranje"

"Bobar osiguranje" iz Bijeljine, koje je bilo vlasnički povezano sa Bobar bankom, pokušava da putem emisije akcija prikupi sedam miliona KM i ojača kapital. Na osnovu odluke Skupštine akcionara raspisan je javni poziv za upis i uplatu redovnih akcija nominalne vrijednosti 100 KM po akciji. Upis i uplata akcija počinje 1. jula, a rok za korišćenje prava preče kupovine je 15 dana.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )