FOTO: capital.ba

SARAJEVO, BANJALUKA – Kompanija Global Quality Standard (GQS) Limited iz Velike Britanije domaćim preduzećima nudi medalje i sertifikate za kvalitet poslovanja predstavljajući se kao međunarodna i sa dugogodišnjim iskustvom, iako su je osnovali državljani BiH prije oko četiri mjeseca u Londonu.

Medalje i sertifikati koje izdaje GQS Limited u BiH se zovu „Povjerljiv partner“ i “Izvrsnost upravljanja”, a izdaju ih bukvalno za sve.

Prema primjerima sertifikata, koji su u posjedu portala CAPITAL, vidljivo je da je jedan od „zlatnih sertifikata“ GQS Limited izdala sarajevskoj firmi „za 18 godina poslovanja“.

Sertifikat „Povjerljiv partner“ izdat je jednom preduzeću iz Travnika „za 18 godina poslovanja i tri godine rada bez blokade računa“.

Preduzeću iz Donjeg Vakufa GQS Limited je izdala sertifikat „za 14 godina poslovanja i 14 godina rada bez blokade računa“.

Jedna od firmi iz Banjaluke dobila je sertifikat „za 10 godina poslovanja i 10 godina rada bez blokade računa“.

Isti sertifikat dodijeljen je „za jednu godinu poslovanja i jednu godinu rada bez blokade računa“.

“Međunarodna kompanija GQS Limited sa sjedištem u Londonu u saradnji sa lokalnim partnerima na tržištu jugoistočne Evrope promoviše kvalitet poslovanja po unaprijed definisanim standardima koji trebaju biti zadovoljeni. Insistirajući na promociji poslovnih subjekata koji uspješno egzistiraju na tržištu dugi niz godina, a koji drže do poslovne reputacije prepoznatljive od strane svih interesnih grupa u i oko kompanije, stvaramo bazu “Povjerljivih klijenata” koja je dostupna široj društvenoj zajednici”, navedeno je na sajtu GQS.

Iako navode da insistiraju na promociji preduzeća koja uspješno postoje dugi niz godina, vidljivo je da sertifikate izdaju i onima koji postoje jednu godinu.

GQS se na domaćem tržištu predstavlja kao kompanija čiji pečat je „prepoznat na internacionalnom nivou“, a prema riječima predstavnika firmi, kojima su nudili sertifikate, u GQS Limited-u ističu da imaju i dugogodišnje iskustvo.

Na svom sajtu su prikazali i sertifikat o osnivanju, ali su sa njega izbrisali datum osnivanja, 13. april 2019. godine što je lako provjerljivo u Registru kompanija za Englesku i Vels.

Predstavnici preduzeća koji su posumnjali u kredibilitet GQS-a istakli su da izgled GQS-ovih medalja ima skoro identičan dizajn kao medalje jedne švajcarske kompanije.

U odjeljku „benefiti za imaoce medalje“ na sajtu GQS-a se navodi da „promovišući povjerljivost u poslovanju kompanija L&A Group je u saradnji sa partnerima projekta omogućila svim dobitnicima medalja kvalitetniju uslugu iz oblasti bankarstva, osiguranja i advokatskih usluga“.

Kompanija L&A Group nema svoju web stranicu, ali njen direktor potpisuje sertifikate koje izdaje GQS.

Direktor L&A Group je Elvedin Lagarija, koji je zajedno sa Adnanom Hrenovicom, Jadrankom Kuljanin, Emilom Kučkovićem i Ermin Cero osnivač firme GQS Limited.

Među kriterijumima za dobijanje priznanja “Povjerljiv partner” i “Izvrsnost upravljanja” naveli su na sajtu tri kriterijuma koja cijene a to su tržišna prisutnost, blokade računa i tržišna reputacija.

Bisnode: Model ocjenjivanja bonitetne izvrsnosti treba da uključuje širok spektar informacija
U kompaniji “Bisnode” koja poslovanje kompanija na tržištu Evropske unije ocjenjuje već 19 godina, a u BIH posljednjih pet godina, kazu da njihov model ocjenjivanja bonitetne izvrsnosti uključuje širok spektar dostupnih informacija o kompaniji, ne samo finansijskih, već i blokade, tužbe, makroekonomske podatke, navike plaćanja, rizike vlasništva…

Dodaju da je u modelu ocjenjivanja odabrano i uključeno 70 statistički značajnih varijabli, koje su podijeljene u četiri seta, dok je analizirano preko 300 varijabli.

„Model ocjenjivanja bonitetne izvrsnosti predviđa vjerovatnoću likvidnosti, insolventnosti (stečaj, prisilna nagodba, likvidacija, preventivno restrukturiranje) kompanije, uključivanje u popis poreskih obaveznika – dužnika ili blokiranje duže od 90 dana u sljedećih 12 mjeseci. Navedeni model se sastoji od četiri modula: demografski, finansijski, modul navika plaćanja i blok modul“, naveli su u kompaniji Bisnode.

Dodaju da Bisnode sertifikat bonitetne izvrsnosti ne odražava samo sliku kompanije prema prošlogodišnjim finansijskim podacima, već uključuje i ogroman skup statistički relevantnih i ažurnih podataka koji, uz napredne analitičke algoritme, ukazuju na vjerovatnoću uspjeha ili neuspjeha kompanije.

Dodaju da su nosioci Bisnode sertifikata bonitetne izvrsnosti ravnopravni sa evropskim poslovnim partnerima i da ih sertifikat kao takve i identifikuje.

GQS Limited: S partnerima smo kredibilni

U firmi Global Quality Standard (GQS) Limited na pitanje zašto se predstavljaju kao međunarodna, odgovorili su da „činjenicu da je kompanija međunarodna ne vežemo za geografsko porijeklo osnivača“.

„Pored registrovane kompanije u Velikoj Britaniji, prisutni smo i aktivni direktno ili preko partnera na tržištu Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, a do kraja godine i u Srbiji i Albaniji. I, mada nije toliko bitno, mada se može tako činiti, nisu svi osnivači državljani BiH“, istakla je Selma Solaković iz te firme.

Ona nije demantovala da je preduzeće osnovano u aprilu ove godine, ali nije ni objasnila zašto na sajtu prikazuju osnivački akt bez datuma.

„Naše iskustvo i iskustvo naših partnera proizilazi iz preko 20 godina rada u evaluaciji i procjeni rada kompanija iz cijelog svijeta i prisutni smo u čitavom regionu“, naglašavaju u GQS Limited.

Na pitanje kakve usluge iz oblasti bankarstva, osiguranja i advokatskih usluga, svim dobitnicima medalja omogućuju odgovaraju da se „usluge odnose na konsalting iz ovih oblasti gdje se, zajedno sa partnerima projekta, koristi višegodišnje iskustvo iz navedenih oblasti čime se omogućavaju dodatni benefiti za korisnike usluga“.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )