FOTO: null

Masovni vazdušni napadi ruske avijacije i dejstva američke koalicije u Siriji približavaju trenutak kada će Islamska država udahnuti poslednji put.

To smatra irski stručnjak za Bliski istok Patrik Kokbern.

”Islamska država će, na kraju krajeva, verovatno biti uništena jer će pritisak njihovih razjedinjenih, ali brojnih neprijatelja ostati jak u Iraku, Siriji i ostatku islamskog sveta“, smatra Kokbern.

Kokbern skreće pažnju na činjenicu da su ljudi koji su bili oslobođeni u Mosulu, uporištu Islamske države u Iraku, govorili da se teroristička organizacija ”saginje pod vojnim i ekonomskim pritiskom“. 

Džihadistička organizacija trpi velike gubitke i u ovom trenutku je izolovan od spoljnog sveta zbog gubitka veze s Turskom, naglašava politikolog. 

Kokbern navodi da administrativna i ekonomska infrastruktura terorista „propadaju usled stalnog bombardovanja i blokade“. 

”Ima naznaka rasta zločina i korupcije i to bi moglo da bude glavni dokaz da je DAEŠ-u očajnički potreban novac“, dodaje Irac. 

Prema njegovim rečima, posle pobede nad Islamskom državom centralne vlade u Bagdadu i Damasku ponovo postati jake.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )