FOTO: InfoBijeljina.com

Državni posao je prije deset godina ulivao mnogo više sigurnosti u redovna primanja nego realni sektor i zbog toga je mladima bio primamljiviji posao u državnoj službi, rekao je za portal InfoBijeljina Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave RS.

Po njegovim riječima, danas, nakon masovnog iseljavanja stanovništva i radne snage, plate u realnom sektoru su znatno porasle, dok se plata u državnim službama nije znatno povećavala od 2014. godine, a troškovi života se uvećavaju iz godine u godinu.

“Realni sektor je izašao iz krize, država im je izmirila sve obaveze po pitanju refundacija bolovanja, dobijaju stalno podsticaje za nova zapošljavanja, ide se na rasterećenje privrede što podrazumijeva olakšice i smanjenje stope doprinosa za poslodavce. Vjerujemo da će to poslovna zajednica usmjeriti u dodatna povećanja plata jer radnici masovno odlaze, što se uveliko primjećuje i u državnim službama da ‘kvalitetniji kadrovi’ prelaze u realni sektor gdje imaju veća primanja”, pojasnio je Marić za portal InfoBijeljina.

Kako je dodao, plate zaposlenih u organima uprave su redovne i nema kašnjenja, kao ni u javnim službama Republike Srpske.

“Imamo slučajeve da kasne plate u pojedinim lokalnim zajednicama, ali ima onih lokalnih zajednica koje su naslijedile ogromne obaveze i nalaze se u veoma teškim finansijskim prolemima”, rekao je Marić.

Po njegovim riječima, kada posmatramo državne službenike u Republici Srpskoj, nemaju  iste uslove rada niti iste složenosti poslova oni u okviru lokalne samouprave i oni u okviru organa uprave, niti im se primanja obračunavaju na isti način.

„Posmatrajući obaveze zaposlenih u jedinicama lokalnih zajednica, moramo ih posmatrati sa stanovišta da su različiti uslovi u svih 64 lokalne zajednice“, istakao je Marić.

On podsjeća da je pitanje zarada u jedinicama lokalne samouprave definisano Posebnim kolektivnim ugovorom za zaposlene u lokalnim samoupravama.

„Tu smo jasno uredili 'šta je plata, šta je topli obrok, šta je regres' i možemo reći da smo zadovoljni Posebnim kolektivnim ugovorom“, naveo je Marić.

Kako dodaje, državnim službenicima u organima uprave i zaposlenima u javnim službama (vanbudžetski fondovi) zarada se isplaćuje na osnovu Zakona o platama, gdje je u okviru plate uračunat i topli obrok i regres.

„Tako imamo slučaj da imamo radnika koji imaju manju platu od najniže zagarantovane plate u Republici Srpskoj. Sa tim nismo zadovoljni i zbog toga smo kod Vlade RS pokrenuli inicijativu da se to izmijeni i ispravi nepravda“, naglasio je predsjednik Sindikata uprave RS za portal InfoBijeljina.
 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )