FOTO: Glas Srpske

OTAVA - Netrpeljivost i neprijateljstvo dijela bošnjačke zajednice u Kanadi prema meni kao ambasadoru koji dolazi iz reda srpskog naroda i koga je predložio srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik primjetna je od početka mandata, a napadi su pojačani nakon mog odbijanja da postupim po samoinicijativnom nalogu ministarke spoljnih poslova Bisere Turković povodom obilježavanja 11. jula.

Rekao je to za “Glas Srpske” ambasador BiH u Kanadi Marko Milisav komentarišući peticiju za njegovu smjenu koju je pokrenuo dio bošnjačke dijaspore u Kanadi i otvoreno pismo koje su uputili Turkovićevoj. To je, kako je rekao, posljednji u nizu napada na njega. Naime, Milisav nije postupio po instrukciji Turkovićeve, koja je naložila diplomatsko-konzularnoj mreži da 11. jula obilježi dan žalosti spuštanjem zastave BiH na pola koplja, s obzirom na činjenicu da je tu odluku donijela samoinicijativno, te da ne odstoji odluka Savjeta ministara BiH koja bi bila obavezujuća.

Iako su ga optužili da je sklonio zastavu BiH, Milisav je objasnio da ona nije uklonjena na taj dan, već je zajedno sa kopljem otkinuta za vrijeme oluje u Otavi, i dodao da će biti vraćena i pravilno istaknuta kada bude završen proces nabavke i postavljanja jarbola.

- Moja porodica i ja, kao i pojedini zaposleni u Ambasadi BiH u Otavi, smo od tada izloženi konstantnim prijetnjama i uvredama ekstremista do te mjere da su se morale angažovati vlasti Kanade kako bi obezbijedile sigurnost i nesmetan rad ambasade. Peticija i otvoreno pismo Turkovićevoj samo su nastavak kontinuiranog pritiska - rekao je Milisav. Dodao je da akteri ove priče na ovakav način pokazuju elementarno nepoznavanje načina funkcionisanja BiH i nadležnosti pojedinih organa budući da je spoljna politika isključiva nadležnost Predsjedništva BiH.

- Kao ambasador BiH u Kanadi zastupam sve tri konstitutivna naroda, ali pojedinci su očigledno navikli da interesi jednog naroda moraju imati primat nad ostalima, što ja u svom mandatu svakako neću dozvoliti - zaključio je Milisav. 

Zamjenica predsjedavajućeg Komisije za spoljnu i trgovinsku politiku, carine, transport i komunikacije u Domu naroda BiH Dušanka Majkić kaže da inicijative bošnjačke dijaspore ne iznenađuju.

- Svaki pripadnik srpskog naroda na mjestu ambasadora izaziva njihovu potrebu da zbog toga što ne radi dovoljno za bošnjačku stvar bude smijenjen i da na to mjesto dođe neko iz reda Bošnjaka. Kad bi to tako bilo, onda Srbi nikako ne bi mogli da trpe da je ministar spoljnih poslova Bisera Turković koja od samog imenovanja pravi bezbroj gafova koji su ne samo protivustavni nego i protivzakoniti i nisu po volji srpskog naroda - rekla je Majkićeva.

Dodala je da će o ličnostima kakva je Turkovićeva sigurno biti povedena rasprava unutar Parlamenta i Predsjedništva BiH.

- Kakve god bile njihove ambicije, način da to izvedu je nikakav - poručila je Majkićeva.

Dio bošnjačke dijaspore u Kanadi pokrenuo je peticiju za smjenu Milisava koju je, kako tvrde, potpisalo više od 4.000 građana, a koju su proslijedili Predsjedništvu BiH, Ministarstvu spoljnih poslova, OHR-u. S obzirom na to da, kako tvrde, nisu dobili odgovor, uputili su otvoreno pismo Turkovićevoj u kojem pitaju zar toliko potpisa nije dovoljno da reaguje.

Akcenat na ekonomiji

Marko Milisav je rekao da je akcenat u svom radu stavio na ekonomsku diplomatiju, vjerujući da je povećanje obima trgovinske razmjene sa Kanadom kao jednom od najrazvijenijih ekonomija, te privlačenje kanadskih investitora, zajednički interes svih u BiH.

- Konstantni napadi urušavaju ugled BiH, potencijalnim investitorima i vlastima Kanade šalju signal nestabilnosti potvrđujući tezu da BiH najviše urušavaju upravo oni pojedinci koji se deklarativno najviše zalažu za nju - rekao je Milisav.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )