FOTO: InfoBijeljina.com

KK “Feniks” iz Bijeljine u ovoj godini sprovodi humanu akciju, organizovao je besplatne treninge za djecu s poteškoćama u razvoju.

Dvadeset djevojčica i dječaka, jednom sedmično imaju priliku da se druže i rade sa trenerima KK Feniks u renoviranoj sali PU Bijeljina. Treninzi su besplatni i ova humana akcija biće nastavljena i naredne godine.

Svakog petka u 18 časova, u sportskoj sali Policijske uprave Bijeljina, dvadesetero djece sa dijagnozama cerebralna paraliza, Daunov sindrom, teškoće sa sluhom, govorom ili drugim, uzrasta od četiri do 20 godina, igraju se sa vršnjacima i rade sa klupskim trenerima.

- Želimo da ovoj djeci pomognemo, njihovom fizičkom razvoju, i mentalnom treningu. Treninzi se baziraju na poboljšanju koordinacije, ravnoteže, ali isto tako i na razvoju nekih mentalnih sposobnosti, gdje ta djeca moraju da razmišljaju, da brzo odlučuju, kaže Goran Šućur, jedan trenera u KK Feniks koji rade s ovom djecom.

Djeca su srećna, to se vidi na svakom koraku, u svakoj minuti treninga, a i njihovi roditelji.

- Mene je doveo otac, prvo je pitao nekog čovjeka pa me doveo ovdje. Super mi je ovdje, mnogo mi se sviđa. A i blizu je moje kuće, kaže jedan od dječaka Miloš Todorović .

- Valjda je ovo Bog dao, da imamo ogledalo, da se svi ogledamo pa da kažemo Bože ti si jedini, ti si ovo sve dao. Ja mislim tako. Zahvaljujem se ovoj organizaciji, nisam ni znala da ovo ima, dok mi Ranko nije rekao za treninge. Meni nije ništa teško za svoju djecu. Hvala ljudima koji su ovo organizovali nemam ništa drugo reći, priča nam Rajka Zekanović, majka dječaka koji ovdje treniraju sa ostalim vršnjacima.

Potpisivanjem Sporazuma o poslovno-tehničkoj saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, odnosno Policijskom upravom Bijeljina, rad kluba “Feniks” je itekako olakšan, a samim tim i ovaj projekat besplatnih treninga za djecu sa smetnjama u razvoju.

- Ovdje smo zahvaljujući PU Bijeljina, ugovor je potpisan na pet godina. Sala je renovirana. Imamo i do dvadesetak djevojčica i dječaka u grupi. Broj u grupi varira u zavinosti od vremena, obaveza roditelja, a sada i od korone. Voljeli bismo da se grupa proširi. Naravno i da drugi prepoznaju naš rad i da pomognu koliko mogu. Bilo bi dobro kada bi neko od psihologa volontirao ovdje, kaže Šućur.

Ovaj projekat koji će biti nastavljen i u narednoj godini pozitivno su ocijenili i u Humanitarnom udruženju"Arta" koje okuplja stotinjak članova.

Košarkaški klub „Feniks“ postoji sedam godina, okuplja oko dvije stotine djevojčica i dječaka. Između ostalog, organizator je Međunarodnog mini basket festivala već nekoliko godina.

I.B.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )